Плевнелиев иска публичен дебат за кандидатите за главен прокурор

Политика

26-11-2012, 13:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима положиха клетва в КС, Плевнелиев бойкотира Марковска

Това не трябва да е плод на партийни договорки, счита президентът

Крайно време е днес парламентът отново да излезе напред и да направи своя публичен дебат с различни кандидатури по това коя ще е следващата кандидатура за конституционния съд, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Не считам, че това трябва да бъде плод на партийни договорки. Много е важно това да бъде плод на различни кандидатури, дебат в парламента и най-добрият – нека да върви напред", допълни той.

Във връзка с реакцията му при клетвата на Венета Марковска, когато Плевнелиев си тръгна преди тя да е положила клетва, той посочи: "Със своите действия аз застанах плътно зад Конституцията и ще продължавам да го правя и за в бъдеще. Разбира се, хората в парламента също носят своята отговорност".
На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще постъпи както в случая с Венета Марковска, Росен Плевнелиев отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости.
Те очакват той да е надпартиен и да бъде мъдър и справедлив. Затова ще следя внимателно дебатите. Очаквам концепции, очаквам много зададени въпроси, очаквам техните отговори. След това, разбира се, и аз ще имам своята обосновка, заяви той.