ЮНЕСКО похвали Несебър за рекламните табели и ветото на сергиите

Туризъм

27-11-2012, 12:16

Снимка:

община Несебър

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебър сближава общнoсти чрез изкуство в Център на занаятите

Общината разработи проект за реставрация на три древни църкви

Влезлите в сила нови правила за рекламите табели в Несебър, както и забраната за сергиите по уличките в Стария град донесоха похвала от ЮНЕСКО на местната управа.

Представител на огранизацията посети района миналата седмица, за да инспектира докъде е стигнала общината с отправените през 2010 година препоръки, целящи да се запазят автентичния вид на вековния град.

По време на визитата си Гергели Наги разгледа всички археологически обекти, църкви и жилищни сгради, които попадат под егидата на ЮНЕСКО. Той бе запознат подробно с изпълнените до момента мерки като премахването на неадекватно поставените реклами, унифициране на сенници и чадъри с цел да бъдат еднотипни. Преди два месеца общината пък даде пример, като прие премахването на общинската алейна търговия на територията на Стария град.
"Успяхме да си върнем всички паркинги, които се стопанисваха от частни фирми, както в новата част, така и в стария Несебър. Прекратихме договорите на всички частни фирми, които отговаряха за озеленяването на новия и стария Несебър, за да може общината да поеме грижата за зелените площи”, каза кметът Николай Димитров.

Част от мерките да съхрани уникалното културно наследство на древния град са и реставрацията на рушащи се от времето църкви. С подкрепата на на фондация Левентис и с помощта на ИКОМОС България, бе направен проект за реставрация на храмовете „Св. Йоан Кръстител”, „Св. Параскева” и „Св. Архангел Михаил и Гавраил”.

Наскоро откритата “Улица на занаятите”, където местни занаятчии излагат творбите си веднага привлече вниманието на несебърлии и гостите на града.

"Направихме много инициативи с младото поколение – децата на Несебър, които освен че са горди, че живеят в този красив град, трябва да имат и отговорност да опазват това наследство, което имат", добави градоначалникът.

През лятото бе създадено общинско звено за самоохрана. За да пази огромния приток на туристи, общината пусна и велопатрули, похвалиха се още от местната администрация.