Хванаха банда за сделки с авто катализатори

Крими

27-11-2012, 12:15

Снимка:

МВР

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Групата, оглавявана от йорданец, перяла колосални суми

При акция на ГДБОП в София е неутрализирана престъпна група, занимавала се с укриване на данъци в особено големи размери и пране на пари.

Бандата, начело с 45-годишен йордански гражданин, реализирала значителна по обем търговска дейност, свързана с изкупуването на автомобилни катализатори.

На територията на България и на други балкански страни били регистрирани дружества, които започнали търговия с отработени автомобилни катализатори.

След предварителна преработка, стоката била продавана на италианска фирма, която плащала суми в размер между 100 000 и 250 000 евро месечно.

При анализ на декларираните пред НАП суми по вътрешните доставки и постъпленията по банковите сметки на фирмите, в които собственик е йорданецът, било установено значително разминаване - недеклариран приход от около 5 млн. лв. за периода 2008 – 2012 г.

Осъществяването на престъпната схема било подпомагано от счетоводители от български и арабски произход.

В хода на операцията са претърсени фирмени и счетоводни офиси и складови помещения. Иззети са счетоводни, банкови и данъчни документи, както и "черни тефтери" с реалните суми, плащани по търговските сделки.

За 24 часа са задържани собственикът на дружествата, пълномощникът му за България – 31-годишен сириец и две счетоводителки, които остават в ареста за 24 часа. Работата по разследването продължава.