ВМРО и "Атака" в поход срещу забулените жени и брадатите мъже

В Пазарджик продължава делото "радикален ислям" срещу 13 имами

Активисти на ВМРО, "Атака" и "Защита" организират днес поредния протест в Пазарджик.

Националистите ще шестват мирно в подкрепа на спокойната работа на съда по време на поредното му заседание по делото за разпространение на радикален ислям.

Въпреки това от полицията в Пазарджик обявиха, че ще засилят присъствието си в района около Съдебната палата.

В непосредствена близост до и около сградата на съда няма да бъдат допускани хора освен тези, които имат служебни ангажименти.

Протестиращите ще бъдат допуснати само до Градската градина в Пазарджик, каза говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

При досегашните заседания по процеса привърженици на подсъдимите имами организираха нерегламентирани митинги с демонстративно забулени жени и мъже с дълги бради.

По време на предишното заседание на съда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че напрежението в града се създава от "онези представители на циганската махала "Изток", с големите бради, облечени в чаршафи като в Саудитска Арабия".

Той беше категоричен, че българите искат България да е светска държава.

"Няма да позволим малка шепа провокатори, финансирани от арабски държави, да прокарват радикален ислям в страната и да ни налагат шериата", отсече той.

Досега 13-те обвинени в проповядване на радикален ислям не се признават за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик.

Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Сред подсъдимите са ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната организация Ал Уакф ал Ислями, както и районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих.

По-голямата част от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград и са завършили висше теологическо образование в Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има само една жена, която е учител.