Бяла схлупена къщурка и джамията отпред

Без цензура

28-11-2012, 13:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На ръба на гражданска война сме, бият тревога от ВМРО

Кой пали ислямския огън в Родопите и кога ще се разгори?

Християните да бъдат избити, а жените и децата им да останат за мюсюлманите!?!

Този смразяващ кръвта призив бил на Ахмед Моса Ахмед - един от обвиняемите по делото за радикален ислям в Пазарджик.

Поне така твърди свидетел по казуса, който твърди също, че Ахмед се поклонявал пред тези, които режат глави за вярата си.

Дали тези думи са истина, ще се доказва тепърва.

Едно нещо обаче няма нужда от доказване, защото е пред очите на всички - ислямът в България набира скорост и става опасен.

Достатъчна е една бърза разходка из Родопите - меката на исляма, за да се направят някои изводи.

Болшинството помаци тънат в мизерия. Хората нямат препитание, а битието им не се е променило съществено от 19 век насам. Дрипави и гладни хлапета обикалят и берат диви ягоди, гъби и билки и ги продават край пътя, за да припечелят някое левче. Родителите им нижат тютюн за жълти стотинки. Замръкнали из горите хора с първобитно направени фенери. Глад, мизерия и отчаяние. Селца от по няколко схлупени колиби.

И до тях гордо се белеят нови джамии. Защо?

Нужно ли е на село от петдесетина души да има нова джамия и друга в строеж? Кой се моли в тези храмове? Може би дядо Али, който през целия си живот не е излизал извън селото? Или малкият Ахмед с изрусяла от планинското слънце глава?

Какво се крие зад белите стени на джамиите и кому са нужни тези никнещи като гъби храмове? Кой дава средствата да бъдат построени?

Много въпроси, чийто отговор всички знаят.

През миналата година WikiLeaks удари тревога за ислямски екстремизъм в България, проповядван от чужди организации и фондации.

Публикуван бе секретен доклад на Джон Байърли, който бе посланик на САЩ у нас до 2008 г.
Според документите, мизерията, в която тъне мюсюлманското население в Родопите, улеснява проникването на радикалния ислям от чужбина у нас. Друг фактор, благоприятстващ навлизането му, е фактът, че помаците са затворено общество и живеят компактно.
В доклада се посочва, че фундаментализмът се насажда от завърнали се от обучение в арабските страни студенти по ислямско богословие.

Което води и до парадокса джамиите да са повече от училищата.

След ужасяващия атентат в Бургас от тази година отново се заговори за родопска екстремистка следа, но до момента нищо не е доказано, а както изглежда, има вероятност и въобще да не се случи.

Но е факт, че сигналите за радикален ислям не са един и два. А мъдрият български народ е казал, че няма дим без огън. А ислямският огън в Родопите май е старателно подклаждан и има опасност да се разгори необратимо.