Таен свидетел чул призиви за рязане на християнски глави в джамия

Животът

28-11-2012, 13:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В джамията на ромската махала в Пазарджик имало призиви за смърт на християни и рязане на глави

Таен свидетел под номер 005 твърди в показанията си, че е чул в джамията на ромската махала в Пазарджик призиви за смърт на християни и рязане на глави. Скандалните разкрития бяха направени по време на четвъртото заседание по делото срещу 13-те имами за проповядването на омраза и антидемократични идеи, предаде bTV.

„Християните трябва да бъдат избити”, „жените и децата им да останат за нас”, „богатствата им също да останат за нас”, „поклон през тези, които режат глави и залагат бомби” – това са цитати от показанията на разпитания в сряда свидетел. Той твърди, че тези принципи са проповядвани от един от подсъдимите по делото – Ахмед Ахмед. Разказал още, че е чувал и призиви към омраза за всички, различни от мюсюлманите. Ахмед обаче казва, че твърденията са клевета и знае кой е тайният свидетел.

Обратът в съдебна зала се случи на фона на протестно шествие, организирано от ВМРО и подкрепено от „Атака”. Те издигнаха плакати с надписи: "Държавата - ние, проблемът сте вие", "Нашите деца се нуждаят от сигурност" и "Нищо не дава толкова сила на властта колкото мълчанието".

Организаторите обосноваха протеста си с подкрепа към съда, за да може да работи спокойно. Пред съдебната палата в Пазарджик се събраха и около 50 представители на мюсюлманската общност. В района по установена вече традиция имаше засилено полицейско присъствие.

По делото предстои да дадат показания още двама анонимни свидетели. Подсъдими са 12 мъже и една жена. Те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал ислями". Срещу трима от тях има и обвинения за насаждане на омраза на религиозна основа.

Досега по делото са разпитани над 20 свидетели, включително и един анонимен.