Разследване на Plovdivutre: Кой крие чудотворната икона от Бачковския манастир?

Приживе покойният патриарх Максим свиква комисия от реставратори да ''съживят'' реликвата, но специалистите не се спогаждат с дядо Николай

Дни преди големия християнски празник Рождество Христово отново тръгнахме по следите на чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир. Преди месеци първи Plovdivutre.bg разбра, че реликвата е за реставрация, но по ''съживяването'' й не се работи. Претекстът да бъде скрита от очите на миряните беше, че още преди началото на зимата на 2011 г. е заключена за реставрация. За пръв път тази година традиционното шествие на Бачковската обител на втория ден на Великден се извърши с копие на иконата.

До днес развитие по темата няма. Телефонът на игумена на Бачковския манастир все така, както и преди Великден, дава постоянно свободно. Настоятелно търсим отговори от Светия синод и от министерство на културата.

''Според Закона за паметниците на културата и музеите собственикът е отговорен за състоянието на иконата, а това не сме ние'', отговори Радка Петрова, началник ''Връзки с обществеността и медийна политика'' в културното ведомство. Тя недоумяваше защо отново питаме министерството при положение, че през март вече сме го правили. ''Не можем да влезем в манастира и насила да направим реставрацията. И не сме отговорни, че игуменът Борис не си вдига телефона'', отсече тя. Трудно беше да обясним, че ние се опитваме да предизвикаме действие, а не да сочим виновни с пръст.

Сагата с реставрацията на светинята започва още през 2010 г., когато реставраторът Йовка Юрукова трябва да зачисти козметично реликвата по поръчка на игумена на манастира дядо Борис. Художникът Ганчо Ганев пък има за задача да изкове липсващата част от сребърния обков. Още тогава състоянието на светинята бе пред разпад, казва Юрукова. Архимандрит Борис обаче рекъл, че пари за реставрация няма.

Виждайки, че друг път липсва  в края на 2011 г. българският патриарх Максим свиква комисия, съставена от едни от най-добрите специалисти-реставратори, които да намерят начин да дадат нов живот на чудотворната икона, разказа арх. Христо Ганчев от културното министерсво, член на въпросната комисия.

Укрепването на изображението на св. Богородица е възложено да се ръководи от проф. Григор Григоров. Той обаче се оттегля, след като не успява да постигне консенсус с пловдивския митрополит Николай. Владиката отсякъл, че върху свещената икона може да се работи само в Бачковския манастир и никъде другаде. ''Точно обратното – ако трябва ще се прати в Солун, където разполагат с най-модерната техника за реставрация и заснемане. Никой специалист няма да поеме риска да работи в обителта'', обоснова оттеглянето си пред Plovdivutre.bg професорът. 

Преди скандала комисията решава, че трябва да се изготви експертиза за състоянието на живописния слой, носещите основи и дървени елементи. ''До ден днешен такава в министерството не е внесена и ние нищо не може да направим'', заяви арх. Ганчев. По думите му ведомството неколкократно е напомнило на Светия синод, че очакват оценката на експерти, но оттам отговор няма.

След като дядо Максим се е разболял и вече не е могъл да движи реставрацията, висшият клир забравя, че има дълг към чудотворния лик на Божията майка. Нищо, че милиони миряни векове наред са отправяли към нея най-съкровенните си молитви и надежда за спасение.

Какво ще се случи с една от най-ценните ни реликви сега, когато Българската православна църква е изправена пред избор, разцепена е от сплетни и скандали? ''Познат сценарий – когато има проблем с нещо толкова ценно и важно никой нищо не прави'', обобщи проф. Григоров пред Plovdivutre.bg. ''Държавата сега влива пари само в археологията, а стенописите са забравени'', коментира реставраторът.