Мъкнели паметника на Царя с волски впрягове, сега - с тир

Мисия София

29-11-2012, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Царя го няма, само конят му дойде

Връщат Царя

Гарантират за монумента за следващите няколкостотин години

Днес монтират главната фигура на паметника Цар Освободител на площад "Народно събрание".

В момента тя се сглобява, а височината ѝ от 4.86 метра не позволява да се транспортира в цял ръст.

Още навремето, преди 107 години, фигурата е била транспортирана в същия вид и сглобена на място. Това, което се прави и сега. Разликата е в средствата – тогава е била пренесена от волски впрягове, а сега с ТИР; тогава е била повдигната с ръчни макари, а сега с кран. Технологията на сглобяване и монтаж е същата, каквато и преди 107 г.

"Разликата е, че в момента е направена сериозна носеща стоманена конструкция във фигурата, така че да се носи и в близките няколкостотин години и следващите поколения да го виждат в този вид", обясни инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите в България.

Краката на фигурата са сменени, защото още 1937 година е станало ясно, че те се разрушават и трябва да бъдат подменени, каза той.

"При демонтажа това ясно се видя, беше невъзможно да се демонтира в това състояние и се наложи да бъдат отрязани а място. Всичко е съгласно проекта, който е одобрен за подмяната", посочи още Глосов.
Около месец ще отнеме оформянето на пространството около паметника и официално ще се открие през януари 2013 г., уточни Глосов.