Инвеститори от Катар влизат в стадион “Пловдив”

Мисия Пловдив

01-12-2012, 10:42

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стадион "Пловдив" на катарци, на Гребния канал-водни колела

Христо Стоичков не се отказва да търси пари за втория национален стадион

Община Пловдив има готови презентации за евентуални инвеститори на стадион "Пловдив", каза заместник-кметът Георги Титюков в интервю за Plovdivutre.bg.

“Има заявен интерес на инвеститори от Катар. И „посланика на добра воля” на Пловдив по света – Христо Стоичков също разполага с копие от презентацията и провежда срещи по темата”, коментира вицето на Тотев.

Премиерът Бойко Борисов е заявил наскоро в телевизионен ефир, че може да бъде изграден втори национален стадион, но съоръжението със сигурност няма да е в София. По-вероятно е то да е в Пловдив и има резон, каза заместник-кметът. В столицата на мачове като Локо(Сф)-Славия ходят по 200-300 души, докато на Ботев и Локото стадионите постоянно са препълнени и много хора не успяват да влязат и остават отвън. Титюков е убеден, че ако националният стадион е тук ще има много по-голяма посещаемост, "тъй като ние сме най-футболния град. Не случайно Ботев (Пд) е на първо място по посещаемост в А група. Дори и във В група публиката не ги изостави", каза заместник-кметът.

Дали стадионът ще бъде построен наново или сегашната база просто ще бъде реконструирана предстои да се уточни. Има конструктивна експертиза от 420 страници, изготвена от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. За нея са платени около 40 000 лева. Там е описано кои сектори остават, кои неща трябва да се преработят. Има проблеми със зала „Чайка” например, заяви Титюков. Проблемна е и металната козирка, най-вече от гледна точка на сигурността, тъй като пилоните и обтегачите са извън стадиона. Въпросът до голяма степен зависи и от финансирането. Знаете от догодина влиза в сила Законът за публично- частното партньорство. Подготвили сме презентации на стадиона и втория гребен канал. Работи се по няколко насоки. Предполагам, че въпросът ще застане с още по-голяма сила на дневен ред след като довършим Колодрума. Както се казва и Рим не е бил построен за един ден, каза заместник-кметът.

Вижте цялото интервю с Георги Титюков ТУК.