Първанов не вижда основание за промяна на правомощията на президента

Политика

01-12-2012, 16:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

БСП трябва да постигне "достатъчна" победа на изборите, поиска той

Не виждам основания за сериозни, радикални промени в конституционните правомощия на президента, заяви в Добрич държавният глава в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.  

Повод за коментара му стана изявена позиция от вицепрезидента Маргарита Попова преди дни, която посочи, че е налице дефицит в основния закон на страната в частта, в която президентът само веднъж може да откаже да подпише указ за главен прокурор или председатели на върховни съдилища.

"Аз съм мотивирал някои идеи, но смятам, че сега не му е времето на конституционния дебат. Българската конституция е европейска, работеща и по-добре е да мислим как ефективно да я прилагаме, отколкото да я променяме непрекъснато", подчерта Първанов, цитиран от "Дарик".

При посещението си в Добрич Първанов подчерта, че задачата на БСП на предстоящите парламентарни избори е победа и то не символична, а "достатъчна, за да се формира стабилно солидно управление".

По думите му не бива да се изключва и вариантът за коалиционно управление, но във всички случаи то трябва да бъде доминирано от БСП, така че партията да може да реализира идеите си, а не да се оправдава с коалиционни компромиси.

Президентът (2002-2012 г.) посочи, че БСП трябва да води активни преговори с всички, които са "против сегашното авантюристично управление на ГЕРБ".