До лятото "Витошка" става пешеходна зона

Мисия София

02-12-2012, 16:50

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Витошка" – модерното съжителства с мизерното

Обсъжда се да се постави скулптура на Николай Колев - Мичмана

До началото на лятото ще завърши вторият етап от превръщането на бул. "Витоша" в пешеходна зона - между ул. "Неофит Рилски" и "Солунска", съобщи главният архитект на София Петър Диков.

Индикативната цена за осъществяването на проекта е около 1,6млн. лв., каза Диков. Той отбеляза, че се предвижда само благоустрояване на пространството, а обзавеждането му ще се
извърши заедно със заведенията. Естетиката ще се гарантира чрез добри проекти и контрол от страна на Столичната община.

Преди да се постави новата настилка, "Софийска вода" ще направи реконструкция на канализационните колектори по бул. "Витоша" в отсечката между ул. "Неофит Рилски" и "Солунска", които са построени през 1901 година.

Реконструкцията започва на 3 декември и ще продължи 55 работни дни. Ще бъдат обновени 630 метра канализационни колектори. Инвестицията е около 800 000 лв., съобщи Петьо Велев
от "Софийска вода".

Компанията ще направи всичко възможно да няма затруднения за гражданите. Те ще разполагат с алеи за разходка по време на ремонтите, макар и с по-малки размери. Ако се налага планирано спиране на водата, хората ще бъдат уведомявани предварително. В обновеното пространство се предвижда и градска скулптура - сливащи се със средата и с минувачите фигури, подобни на паметника на Петко и Пенчо Славейкови на площад "Славейков".

Ще бъдат изобразени популярни хора, вече покойници - артисти, музиканти, журналисти и други, обясни Петър Диков. Той отбеляза, че Съюзът на артистите и Съюзът на художниците подкрепят идеята за допитване до гражданите кого искат "да срещнат" по бул. "Витоша" или с кого искат да се снимат там.

Вече има предложение за скулптура на спортния коментатор Николай Колев - Мичмана, автор на култовата фраза "Господ е българин", каза арх. Диков.

По повод на възражения на млади архитекти срещу проекта за пешеходната зона на бул. "Витоша", ръководителят на авторския колектив арх. Тодор Булев каза, че естетическото качество е в търсената и постигната атмосфера на София от 30-те и 40-те години на 20-и век.

Повече от година се водеше дискусия около проекта - колегите трябваше тогава да дадат оценката си. Съвременната архитектурна естетика е динамична и има място за различни виждания, посочи арх. Булев.

По думите му върху проекта за градска среда влияят много фактори, включително как ще бъде приет от гражданите, а в случая е налице тяхното одобрение.