Плевнелиев пред "Хюриет": Успехът на Турция е важен за нас!

Политика

03-12-2012, 09:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В бизнеса 1+1 е повече от 2, отбеляза президентът

България вижда възможности в успеха на съседна Турция, твърди президентът Росен Плевнелиев в интервю за турския всекидневник "Хюриет".

По думите на държавния ни глава Турция притежава страхотна визия и тя работи не само за бъдещето и благоденствието на своята нация, но и позиционирането си на кръстопътя на европейско-азиатската търговия.

"Успехът на Турция е много важен за България. Докато страната става по-добра и по-богата, същото се случва и с нас", посочи още Плевнелиев.

На въпрос дали София е заела напълно противоречиви позиции относно енергийното си бъдеще, след като подписа договор с Газпром за "Южен поток", въпреки че официално подкрепя проекта "Набуко Запад", Плевнелиев бе категоричен: "Няма никакво противоречие".

"Вярваме, че колкото по-голям е броят на тръбопроводите, които минават през страната ни, толкова по-добре ще бъде за нас. Поучихме се от миналото, когато имахме само един тръбопровод и един доставчик. През XXI век, едни от големите приоритети, които си поставих като президент, са енергийната диверсификация и ефективност", заяви Плевнелиев.

Той изрази увереност, че подписвайки с Русия, България не изпраща сигнал, че храни по-големи надежди за бъдещето на "Южен поток", отколкото за това на "Набуко".

"Особено в бизнеса, 1+1 трябва да е равно на повече от две", отбеляза държавният ни глава.

На въпрос до каква степен се доближават позициите на България и Турция по енергийните въпроси, президентът коментира: "Благодарни сме, че имаме тези диалог и сътрудничество. Сега целим да свържем българската и турската газови мрежи. Това е проектната връзка, по която двете страни постигнаха голям напредък".