Само един доктор сигурен за ключова експертиза за починала родилка

Не можем да намерим хирурзи и съдебен медик, обясни съдия Стефан Стойков и отложи делото за януари

Лек напредък отбеляза вчера съдът по делото за смъртта на 24-годишната родилка Полина Димова.
Нова експертиза няма, но са намерени двама специалисти по акушерство и генекология, които са се съгласили да се включат като вещи лица, съобщава в. "Твоят ден". Единият от тях по-късно си е направил отвод, изтъквайки здравословни причини, но все пак е посочил друг лекар, който да го замести.
За да бъде извършена комплексната експертиза обаче, са необходими хирурзи и съдебен медик, обясни председателят на съдебния състав Стефан Стойков. Той разчита до новата дата на делото здравното министерство да е излъчило специалисти, които да дадат експертно заключение.

След предишното съдебно заседание през октомври шефът на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова изпрати искане за съдействие до здравния министър Десислава Атанасова. Събрала съм всички материали за отказите от вещи лица, нека от здравното министерство се погрижат и обиколят болниците, за да осигурят необходимите лекари, каза тогава съдия Димитрова.
23-годишната Полина почина в реанимация на Бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Това се случва на 20-ия ден след като ражда момиченце. Подсъдими по делото за смъртта на Полина са трима - д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.
По делото вече има една експертиза, направена от верненски лекари. Тя обаче не дала ясни отговори на основни въпроси, заради което съдебният състав прецени, че трябва да поиска още едно мнение. Опитите да бъдат намерени специалисти, равностойни по ранг и познания на първите, дълго време се оказват безрезултатни. Съдът изпратил запитвания до университетските болници и до ИА "Медицински одит". Дори са наложени и глоби на експерти, които са отказали под предлог, че познават подсъдимите, което не се потвърдило. Засега възможността за привличане на международни експерти не стои на дневен ред, към това се пристъпвало, ако у нас липсват съответните специалисти или техника. В случая проблемът не е в липсата на специалисти, а на желание да поемат ангажимента. От друга страна пък нямало механизъм, да бъдат задължени.
Делото ще продължи на 28 и 29 януари.