Атанас-Абдуллах не бил свещеник, а бил бивш свещеник

Общество

04-12-2012, 17:36

Снимка:

Главно мюфтийство

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Взрив във вярата! Поп Атанас стана Абдуллах

Атанас-Абдуллах е позор, възропта епископ Сионий

Заблудените пък не били християните, а текст от молитва към Всевишния

В съобщение до медиите Главно мюфтийство се извинява за неточното заглавие на статияв  сайта си от 28 ноември, която гласеше: "Свещеник прие исляма".

Заглавието към настоящия момент е коригирано на: "Бивш свещеник прие исляма".

"С оглед на факта, че Главно мюфтийство винаги е подкрепяло и съблюдавало активния диалог между религиите, открито заявява, че чрез публикуваната новина не е имало за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната", допълват от вероизповеданието.

В декларацията им четем още, че последното изречение в публикувания материал: "Молим Всевишния да ни напътства по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!", не конкретизирало определена религия.

"Молитвата, отправяна към Всевишния "да ни предпази от заблудата", обхваща не само религиозното убеждение и вярата, а и житейски ситуации, свързани с всяка една личност, независимо от неговата религиозна принадлежност. Това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някой в заблуда", допълват от мюфтийството.

"С оглед разрешаването на бъдещи проблеми в дух на толерантност и уважение, призоваваме представителите на всички религиозни общности да се обръщат директно към Главно мюфтийство за обсъждане на теми и казуси, които пораждат някакво неразбиране", четем още в съобщението ми.

Накрая Главно мюфтийство зове медиите да проявят разбиране и де не ги търсят за изявление по темата, за да се предотвратят спекулации, "както и избягването на доктринални спорове за това коя религия е правилна".

Скандалът "Атанас-Абдулалах" набра скорост вчера, след като стана ясно, че отец Атанас Михайлов е приел исляма на 27 ноември, след икиндинамаз (следобедна молитва) в Софийската джамия "Баня Баши", като е приел и името Абдуллах.

По този повод днес епископ Сионий от Видинската митрополия обяви, че този човек не е бил свещеник, макар да е учил богословие в Духовната академия, където е бил състудент на Пловдивския митрополит Дядо Николай.

"Ние няма да го обвиняваме, че е приел исляма. Има кой да го накаже, защото отказването от Христа е позор", заяви епископа.