Пишат до Барозу за строежа на Бунарджика

Мисия Пловдив

05-12-2012, 18:29

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандирания пред общинския съвет: Тепето не е частно, Бунарджика е наш (обновена)

Стягат нов протест пред сградата на общинския съвет

"Да се запознаем! Ние сме Гражданите на община Пловдив."

Нека утре, който желае да заповяда пак, за да пресрещнем нашите общински съветници, нашите избраници, пазители и изразители на нашите интереси!"

Съобщението е поместено във Фейсбук групата “Да защитим Бунарджика от незаконното строителство”.

Недоволните от къртенето на тепето утре сутрин отново ще посрещат местните депутати пред сградата на общинския съвет. Това е осми протест срещу дейностите на хълма.

Припомням, че стотици пловдивчани скочиха срещу строежа на Бунарджика. Според тях строежът на частен имот на хълма е незаконен, тъй като “паркът е паметник на градинското и парково изкуство и според закона за културното наследство следва да бъде еднакво достъпен за всички граждани, а проектът на "Галакси Пропърти Груп" предвижда ограничен достъп само за допускани от нея лица на контролираната от нея територия на парка”, казват активисти.

Протестиращите срещу строежа готвят открито писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, научи Plovdivutre.bg.

Проектът на писмото ще бъде връчен утре на общинските съветници и ако до 15.01.2013 г. те не спрат строежа и не организират обществено обсъждане за бъдещето на парка "Хълм на освободителите", то ще бъде изпратено на Барозу, канят се протестиращите.

Поместваме част от посланието до ЕК.

"ПРОЕКТ ЗА ОТВОРЕНО ПИСМО

до г-н Жозе Барозу, Председател на Европейската комисия

Уважаеми г-н Барозу,

Нашият град Пловдив, един от най-старите градове в Европа, кандидатства за Европейска столица на културата.

Ние обичаме града си и бихме се радвали той да бъде удостоен с тази висока чест, но за съжаление трябва да Ви информираме, че към настоящия момент това би било незаслужено, тъй като кметът и общинските ни съветници не се отнасят подобаващо към културното наследство в Пловдив.

Един от хълмовете в нашия древен град, „Хълмът на освободителите”, е обявен за културно наследство като паметник на градинското и парково изкуство. Според българския закон общините гарантират равен достъп до недвижимите културни ценности. Но с Хълма на освободителите това вече не е така, защото кметът на града ни е одобрил строителството там на частен бизнес-клуб с  ОГРАНИЧЕН ДОСТЪП на фирма за производство на ракия. При строителството на този клуб вече бяха унищожени с багери много скали в парка. Някои общински съветници обещаха да проверят какво се случва, но досега не са направили нищо. Тази липса на култура би отивала повече на известния български литературен герой Ганьо Балкански.

В затворения за обикновените граждани на града клуб ще има стаи за почивка и спа-помещения за бизнесмените от клуба. Вероятно от там те ще се наслаждават на културното наследство - парка на хълма. Този скандален случай би бил съпоставим с това ако например кметът на Ню-Йорк разреши в Сентрал парк строителството на затворен частен бизнес-клуб на фирма- производител на уиски...

Поради гореизложеното Ви молим, уважаеми г-н Барозу, председателстваната от Вас Европейска комисия да не дава засега съгласието си нашият град да бъде Европейска столица на културата, защото една такава столица следва да дава пример на другите градове за опазването на културните ценности и гарантиране на всяко лице на равен достъп до тях...”