Бойко обеща: Режа ленти всеки ден!

Премиерът обеща до година и половина и метро до летището

До година и половина ще бъде завършено метрото до летището, обеща премиерът Бойко Борисов при откриването на новата летищна кула на "Ръководство въздушно движение" на Летище София.

 

Преди лентата да бъде прерязана, кулата беше осветена от Знеполски епископ Йоан. На официалната церемония Бойко Борисов заяви: "Тук има хора, които не ходят по земята. Хвъркат и, с Божията помощ, литват и кацат. Още веднъж, в навечерието на този светъл християнски празник – благодаря на всички, които работят тук. До година и половина ще направим метро, за да идвате лесно на работа. Да се надяваме, че няма да се налага да правим покрива, и че няма да се налага - както сега ни осъдиха на 45 милиона долара - да плащаме пистата и други съоръжения. Благодаря на строителите, че са се вместили в сроковете и им пожелавам на добър час. Обещали сме всеки ден да откриваме и да оставяме на обществото нови обекти".

 

Това е едно съоръжение, което е било заложено за изпълнение през 2006 година. Извинявам се, че предишното правителство не са си го направили, допълни министърът на транспорта Ивайло Московски. Според него кулата ще може да обслужва евентуална нова писта на Летище София и ще гарантира развитието на аеропорта в дългосрочен план.

 

Ден преди официалното откриване на новото съоръжение, то бе показано на медиите от Ивайло Василев, директор на дирекция "Управление на въздушното движение". Цената на новата кула на Терминал 2 е над 15 млн. лева и се очаква да може да работи над 40 години.

Тя започва да функционира веднага и ще изземе ръководните функции на своята предшественичка на Терминал 1. В кулата има помещение за ръководител полети и още петима негови колеги. Има предвидени и допълнителни места за работници, обслужващи планираната за изграждане писта за излитане и кацане на летището.


След тържествената церемония, Борисов разгледа и отвътре новата кула на РВД.