Дянков след извинението: Имаше пияни депутати!

"Но може би не беше уместно да го казвам, затова се извиних"

Ден, след като се извини на опозицията за репликата си, че пияни депутати гласуват в пленарната зала бюджета за догодина и едва си вдигат ръката, днес финансовият министър Симеон Дянков обяви, че в парламента наистина е имало наквасени народни представители.

"Определено имаше хора, които бяха пили предната вечер, но може би не беше уместно да го казвам, затова се извиних", коментира той пред Нова тв.

По думите му одобреният Бюджет 2013 е най-богатият бюджет в историята на България.

"Ако имах една изненада в последните два дни, това е колко слаба беше опозицията при гледането на бюджета. Най-бързо приетият бюджет. Костов не се появи, Сергей Станишев не се появи, не се появи и алтернативен бюджет. Аз съм много изненадан. Така е, защото те нямат алтернативно мислене", смята финансист №1 на държавата.

Министърът повтори, че до два-три дни ще се знае дали ще има коледни надбавки за пенсионерите.

По думите му ако има тикава, има и как да стане пенсионерите да си ги получат до края на декември.

За това, че на фона на протести на майките и пенсионерите, се говори за коледни бонуси за магистратите, министърът коментира, че това е един от най-нереформираните сектори, единственият сектор, заради който Европа ни критикува.

"Надявах се, че тази година – бяха тръгнали за първи път да не си дават бонуси. Гнусно е това, което става, защото знаят, че съм задължен да подпиша, но не разбирам на фона на това, което става в страната, защо се прави", посочи Дянков.

"Данъкът върху дарените храни остава, защото ще се получи една далавера", категоричен бе той по повод твърдението на министър Мирослав Найденов, че води "бездушна политика".

Относно наложеното от държавния глава вето на Закона за гражданството, Дянков смята, че това е правилно.

"Коментарите на президента са правилни, депутатите също са съгласни, че първоначалните текстове не са били добре разписани. Няма как в България въобще да няма такъв закон", посочи той.