"БСП, лъжете!" Червените от СОС – обидени

Мисия София

07-12-2012, 15:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще прекратят ли договора със "Софийска вода"?

От вчера се вихрят скандали в Столичния общински съвет заради концесията със "Софийска вода"

Общинските съветници от БСП се обявяват против отдаването на концесията на ВиК мрежата в столицата, едва след като комисията по избор на концесионер не предлага техен кандидат, заяви на извънреден брифинг в Столична община зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Той заяви, че в началото БСП били са един от авторите на концесионния договор. По думите на Стойнев - БСП лъжат нагло и трябва да признаят, че са подкрепили концесионирането на ВиК мрежата в София.

"През 1998 година, когато Столичният общински съвет взема решение да отдаде ВиК мрежата в столицата под концесия, БСП подкрепят това желание. Каузите по предварителния договор дават правото на избрания концесионер да има предимство пред всички останали концесионери, което го превръща в "концесионер за вечни време", посочи зам.-председателят на СОС.

Според Стойнев, ако концесионният договор между Столична община и акционерното дружество "Софийска вода" бъде прекратен, то това не трябва да в полза на частни фирми и по този начин - в ущърб на софиянци.

По-рано от БСП пък обявиха, че ще сезират етичната комисия в Столична община заради скандала, който се развихри вчера на заседанието.

На него "червените" съветници се обидиха заради обвиненията в лобизъм и нарекоха Стойнев "лъжец". Те поискаха официално извинение и в знак на протест напуснаха заседанието на съвета.

На него кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ако концесионният договор между Столична община и  "Софийска вода" бъде прекратен, то това не трябва да е за сметка на софиянци.

По думите й – ако договорът бъде прекратен просто така, софиянци ще плащат милиони, дори милиарди левове.

Тя добави, че трябва да има строг контрол върху разходите на дружеството, като те трябва да бъдат прозрачни и ясни.

"Докато дружеството изпълнява договора трябва и да инвестира, както с подмяната на водопроводите, така и с изграждането на канализация", каза кметицата.