Владимир Путин даде старт на "Южен поток"

Руският президент е в Анапа

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Анапа, където ще вземе участие в тържественото започване на строителството на газопровода "Южен поток".
Държавният глава ще посети компресорната станция "Русская" и ще разгледа паната, на които са описани етапите на предстоящото строителство. След това Путин ще произнесе реч пред гостите на церемонията и в негово присъствие ще се състои заваряването на първите тръби от газопровода.

"Южен поток" /South Stream/ е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Той предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015- началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб. м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия

Акционери в подводната отсечка са: "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ с 20%, немската "Винтерсхал" и френската "Еликтрисите дьо Франс" с по 15%.

За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2,5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

Всичкият газ, който ще бъде транспортиран по газопровода "Южен поток", вече е разпределен между клиентите. Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер малко преди церемонията, на която бе даден старта на строителството на тръбата.

"Проектът е абсолютно нужен на пазара. Всичките обеми газ, които ще се транспортират по него, а това са 63 милиарда куб.м., вече са разпределени", каза Милер в интервю за "Россия 24".

Той подчерта, че докато са работили над проекта в "Газпром" не са мислили за конкуренцията с други газопроводи, а са решили своите задачи с доставката на "синьото гориво". Според него, основното преимущество на "Южен поток" е, че компанията има и газ, и потребители, за разлика от останалите проекти. Милер подчерта, че "главната печалба" са новите количества газ, които ще бъдат изнасяни, а също така, че проектът решава "транзитните рискове".

На 15 ноември тази година България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.