Светият синод си прибра блудния Инокентий

Отцепникът става викарен екипскоп на митрополит Галактион

Светият Синод прие епископ Инокентий обратно в лоното на Българската православна църква.

В съобщението, публикувано на сайта на синода, се посочва: "Светият Синод, след като разгледа покайната молба на Крупнишкия епископ Инокентий и неговата писмена декларация, с която се отрича от титлата „Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод“, и от всички извършени от него хиротонии след 01. 10. 1998 г., реши: Приема Крупнишкия епископ Инокентий в лоното на БПЦ – и по молба на Старозагорския митрополит Галактион му определя църковно послушание  - да бъде негов викарен епископ, считано от днешна дата.

Само преди десет дни наместник-председателят на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил съобщи, че Инокентий е изпратил покайно писмо - молба за покаяние.

"В писмото си Инокентий иска прошка, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий", обясни тогава митрополит Кирил.

Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ и това, че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит.

Инокентий напусна лоното на Църквата в средата на 90-те години на миналия век, когато в столичната църква "Света Параскева" - Неврокопският митрополит Пимен бе провъзгласен за алтернативен патриарх.

Последваха щурмувания на храмове. Баталии се разиграха и за свещоливницата на синода.

Години наред различни правителства, а и магистрати, правеха опита да спрат бунтовете в църквата.

Успокоението обаче дойде след кончината на Патриарх Максим, когато десетки свещеници пожелаха отново да се върнат в Българската православна църква и да оставят разкола в историята.