Светият синод решава за покаялия се Инокентий

Още 15 свещеници са готови да се върнат в лоното на църквата

Последната поредица заседания от зимната сесия на Светия синод започва днес.

Очаква се митрополитите да разгледат молбата на покаялия се в края на ноември ръководител на алтернативния синод епископ Инокентий.

След заседанието си на 26 ноември Светият синод призова отделилите се да се завърнат в лоното на Българската православна църква. Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае.

Преди седмица ръководителят на алтернативния синод Инокентий изпрати молба за покаяние до митрополит Кирил, който ръководи синода до избора на нов патриарх. В писмо си той се извинява за това, че се е отцепил от църквата и иска да се върне в нейното лоно. Той е подписал писмото като Крупнишки епископ Инокентий - санът, който му дава Светият синод през 1998 г. И така официално се отказа от разколническия си сан на Софийски митрополит.

Още най-малко 15 свещеници от Софийската епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в Светия синод, както и духовници от други епархии.

За тях потвърди преди дни наместник-председателят на църквата Кирил Варненски и каза, че молбите им ще бъдат разгледани от съответните епархии и митрополити, от които са били преди това.

Тази седмица членовете на Светия синод ще определят и реда за провеждане на изборите за делегати на патриаршеския събор. Те вече са насрочени за 13 януари, а самият избор на нов патриарх ще бъде на 24 февруари.