Родители на протест, не искат задължителна градина за 4-годишните

Животът

12-12-2012, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4-годишните няма да учат в забавачкитe

Училището е социална услуга, а не диктатура, зоват протестиращите

Близо 70 души се събраха в градинката зад сградата на Народното събрание, за да протестират срещу Закона за предучилищното образование.

Родителите искат да се спре закона, в който по думите им има много подводни камъни. Протестиращите носят плакати, на които пише: "Държавата подпомага (не командва) родителите чл. 47 – КРБ", "Училището е социална услуга, а не диктатура".

Родителите надуха балони в знак на протест срещу закона и заявиха, че са категорично против въвеждането на задължително образование за 4-годишните деца. Те са и против въвеждането на скрининг тестове за 3-годишните деца в детските градини.

Повечето от протестиращите отбелязват, че искат да имат избор.

След като направиха задължителна предучилищната за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу, обхващайки деца на ненавършени 4 години. Родителите биват задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната, казват още родителите.

Според експертите от МОНМ въвеждането на задължителна детска градина за децата, навършили 4 години (наричано предучилищно образование и разбирано като процес на възпитание, социализация и подготовка за училище), е стъпка към положителна промяна.

Според експертите въвеждането на по-продължително и задължително предучилищно образование има за цел да гарантира на всяко дете равен старт при постъпване в първи клас, да даде възможност на децата да се научат да общуват помежду си и да живеят заедно, да се социализират и да се научат да уважават другите, да приемат и да разбират различните от тях, да се адаптират в различна от семейната социална среда.