Еколози алармират: Масова сеч в района на парк Бедечка

Региони

13-12-2012, 11:44

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старозагорци чистят парк, протестират срещу застрояването му

Старозагорци протестират срещу готвеното застрояване на парка

Сеч е започнала в района около река Бедечка край северния вход на Стара Загора, съобщават от Гражданската инициатива за съхраняване на парк "Бедечка".

Възможното обяснение е прочистване на речното корито. Сечта обаче видимо е била поголовна и включва пораснали дървета и важни дървесни видове, отчитат експерти.

В същото време проверка на място преди дни показа, че боклуците остават непочистени, а отсечените храсти са събрани на купчини и не са изнесени.

От крайградска зона за отдих, това място се превръща постепенно в заден двор на града, коментират старозагорци.

Според еколози заплахата за парка край река Бедечка пък става двойна – южната част на парка бе определена за застрояване. Подобни намерения явно вече са в сила и за района северно от езерото "Загорка".

В същото време заралии вече протестират срещу готвеното застрояване на две трети от парк "Бедечка". Протестно почистване парка в началото на месеца се натъкна на блокада от страна на собственици на реституирани терени в парка, които сложиха табели "Частна собственост" и пречиха на почистването на силно замърсения район.

По-рано през годината пък български учени от престижни западни университети написаха отворено писмо до различни институции за запазване на парка. Писмото може да бъде подписано като електронна петиция.