Църна Мачка: Пукаj бе братучед, пукаj!

Скопската злоба се излива с едни голи гърди срещу България

"Пукаj бе братучед, пукаj! (Стреляй, братовчед, стреляй) или Предложение за добросъседски отношения с България" – така е озаглавил материала си един от най-тиражираните вестници в Македония "Вест".

На първата си страница изданието публикува снимка на голата до кръста стриптийзьорка "Черна котка" пред паметника на Тодор Александров в скопската община Кисела Вода.

"След неколкократни блокади от Гърция за македонската европейска интеграция, за да не остане по-долу, вчера към политиката на Атина се присъедини и България", се казва в текста под снимката.

Според електронното издание МКД.МК - официалната причина, поради която България обърна гръб на Македония и се присъедини към Гърция, е една основна: македонският филм "Трето полувреме" на Дарко Митревски, филм за първия футболен клуб в страната и за тъжната съдба на една еврейка, в която българите, въз основа на историческите факти, фотографии, снимки и свидетелства, са показани като окупатори на Македония.

"Тази информация се струва логична в контекста на бурните реакции на обида, които в България предизвика нашия кандидат за Оскар, а особено след отличните отзиви, който филма получава в САЩ, и от публиката, и от критиката. В подкрепа на тази информация е и самата официална причина за България да гласува "не" за Македония: "водене на антибългарска кампания" и "фалшифициране на историческите факти". Невероятно, но може би истина: България, досегашен приятел на Македония и страна-членка на ЕС, основава своята позиция, влияние и право на глас за съществените решения на ЕС, на едно художествено филмово произведение. Филмово произведение! Какво трябва да направи Италия за "Вълшебното самарче" (комунистически сериал от СФРЮ – бел. ред.)", пише МКД.

"Отрова или лек от Брюксел", така е озаглавил коментара си Ерол Ризов в "Утрински вестник". Същото издание пише и: "Гърция доволна, но не тържествува", както и: "Неправда от ЕС или – грешни политики".