Последно: За Коледа ще пушим!

Забраната пада след седмица, ще има зони за пушачи и за мразещи дима

На 20 декември тоталната забрана за пушене на обществени места ще падне, каза за Plovdivutre.bg. председателят на Асоциацията на собствениците на заведения Димитър Лукарев. Във вторник законовият текст ще бъде разгледан от парламентарна комисия към министерството на икономиката, енергетиката и туризма. След като документът бъде одобрен влиза в парламента. Очаква се следващият четвъртък пушачите да победят с отметка в Закона за туризма. По-свободният режим ще влезе в сила незабавно, сигурен е Лукарев.

За Коледа кафенета, ресторанти и барове ще отворят старите зони за пушачи и непушачи. Няма да се пуши в заведения за бързо хранене и сладкарници.

"В момента  сме в парламента. Разбрахме, че отвън са протестирали непушачи, ние не видяхме", коментираха от ресторантьорската асоциация.

По думите на Лукарев така нареченото недоволство на непушачите е всъщност бунт на туроператорите, които печелят от забраната. "60 хиляди българи отиват за празниците в съседни страни. Туроператорите трупат приходи за сметка на родните заведения, които нямат резервации за Коледа и Нова година", коментират от бранша.

Ресторантьорите са се отказали от протестното намерение на 15 декември да изкарат пепелниците въпреки забраната. "Няма смисъл да се бунтуваме. Изслуша ни премиерът Бойко Борисов, парламентарни комисии, ще чакаме", каза Димитър Лукарев.

В Пловдив само за последните два месеца повече от 50 заведения са хлопнали кепенци и не са удържали бизнеса. Повече от 500 души – предимно сервитьори и готвачи, са останали без работа.

Ако забраната не падне прогнозата е, че фалитите ще се увеличат след 15 януари догодина.