Агресивен съпруг епилептик провокирал учителка да пие и пее

Провинилата се Илияна Иванова се нуждае от помощ, а не от наказание

Много жестоко постъпиха спрямо Илияна. Тя трябва да получи втори шанс, да започне отново да работи професията си, която изключително много обича. Не е лесно, три деца и без мъж.

Разведе се, защото я биеше, всеки ден - скандали. Ама и той не е виновен, разболя се от тежка форма на епилепсия, не се лекуваше и понякога направо полудяваше. Дори има заповед от съда да не се доближава до нея и до децата.

Да не влиза изобщо в дома им...

Думите летят от устата на Елена Лазарова. Тя не може да скрие нито възмущението си, нито притеснението си от случилото се с нейната приятелка - преподавателката по немски език от 130-о училище Илияна Иванова.

Преди няколко дни педагожката бе изведена с полиция от школото след алкохолен скандал пред петокласници. Беше уволнена и я грозят до 5 години затвор. Случилото се от няколко дни буди различни коментари в общественото пространство.

"Да, наистина е недопустимо за един педагог да влезе в класната стая, да застане пред учениците пиян и да се държи непристойно. Илияна е допуснала грешка. И все пак наказанието е прекалено сурово. За нея уволнението е равносилно на доживотна присъда", казва Елена. Тя живее близо до Илияна и отвори вратата си за екипа на "Труд", за да се опита да потърси справедливост.

Самата учителка вече е изписана от болницата и се е заключила с децата си у дома. Не отваря вратата и не говори с никого. Дори не пуска малките на училище.
Елена и Илияна се познават от 20 години, помагали си в отглеждането на децата, споделяли си. Според съседката приятелката започнала да си пийва преди няколко години. От отчаяние.

"Илияна се омъжи за мъж, който страда от епилепсия. Постепенно неговото състояние се влоши", разказа Лазарова. Не стига това, ами се и пропи", разказва приятелката.

Отказвал да се лекува. Често изпадал в нервни пристъпи, при които чупел оскъдното имущество на семейството. Държал се грубо с децата. Разпоредил на домашните да ползват само кухнята и дневната в апартамента. Свалил бойлера и изскубнал контактите на елинсталацията, за да не се харчи ток. В пристъпи на моментна лудост дори гасял цигари по тялото на Илияна.

Накрая двамата се развели. Хората в квартала смятат, че заради заболяването си и злоупотребата с алкохол бившият съпруг на учителката започнал да получава и психически отклонения.

"На практика Илияна отгледа сина си Теофил и дъщеричките - Стефка и Мартина сама", казва Елена.

"Представете си колко трудно е това с една заплата, а имаше и период, през който Илияна нямаше постоянна работа и даже миеше чинии в едно заведение независимо, че е с две висши образования", допълни тя. Въпреки всички злощастия учителката възпитавала децата си да обичат и да уважават баща си, каза Лазарова.
Споделеното от близката приятелка на уволнената учителка подкрепят и съседките й Анета и Мария Ковачеви. Те живеят в кооперация срещу блока, където е апартаментът на Илияна Иванова.

"Аз мога да свидетелствам с каква всеотдайност тя се грижи за децата си. В дома и винаги е подредено и чисто. Всяко нещо е на мястото си", каза Анета Ковачева. Според нея учителката отделяла време за себе си едва вечер.

"Много пъти съм виждала как свети прозорчето късно през нощта, когато всички спят", казва и Мария Лазарова. "Независимо от неудачите Илияна успя да възпита децата си. Те са добри ученици. Синът Тео е отличник в Софийската математическа гимназия", вмята тя.

Двете съседки разказаха още, че много хора от квартала станали съпричастни към тежката съдба на преподавателката и помагали с каквото могат. Комшиите събирали за нея пари, давали дрехи, храна.

"Илияна обаче е горд човек, трудно приема подаръци. Нерядко отказва да приеме каквото и да било. Тя има и близки, помагат, но не могат кой знае колко", допълва Елена Лазарова.

По нейните наблюдения педагожката се стараела да съхрани самочувствието на децата си и да ги предпази от изграждането на комплекс, че са бедни и зависят от нечия чужда воля.

Трите жени са категорични, че провинилата се учителка се нуждае от помощ, а не от наказание. В деня, когато Илияна влязла подпийнала в клас, в училището имало малко тържество и на него тя изпила чаша вино, разбрали те.

Ако през нощта тя е пийнала по-голямо количество концентрат, за да удави мъката си, е нормално на следващата сутрин чаша вино да провокира непристойното поведение, допуска Елена. Тя недоумява защо колегите на Иванова не са реагирали и не са попречили да влезе в час. Можело е да я помолят да се прибере вкъщи, да направят сериозна забележка или нещо друго, а не да седят безучастно, коментира съседката. Според нея не е възможно останалите преподаватели в 130-о да не са забелязали, че Иванова е пияна.

"Не може да се постъпва така. Сега е без работа. Тя и децата нямат доходи за препитание. Няма ли начин да се помогне? Какво прави Министерството на образованието", питат съседите.

Синдикатът на българските учители е изпратил писмо до директора на 130-о СОУ “Стефан Караджа” в София с настояване уволнената учителка Иванова да бъде незабавно възстановена на работа, каза вчера лидерката на профсъюза Янка Такева. Тя смята, че отстраняването на педагожката от работа е неправомерно.

"Ще осигурим адвокати и защита на нашата колежка", заяви Такева. Според нея извинение на Илияна Иванова дължат и всички онези, които са позволили да се стигне до тази скандална ситуация.

"Нормално е, когато един човек е студувал. Когато е преживял тежка лична драма, топлил се е през нощта само на един радиатор да получи опиянение от чаша вино или лъжичка коняк за сгряване в чая. Трябва ли да го убиваме за това?", коментира още Такева.