Китайски хороскоп

“Това е животното, което се крие в твоето сърце”.

Астрологията има дълга история на Изток и е една от най-древните философски гледни точки за съществуването в Китай. Някои слагат нейното начало някъде преди 3000 години, но скорошни изследвания на езотеричните доктрини поставят това начало далече назад в забуленото минало на човешката история. В древен Китай, а и до ден днешен, Астрологията е била използвана за предсказване на съдбините на държавите, на изхода от воините, икономическите показатели, търговията и много други.

 

Китайската астрология (китайски зодиак) е организирана около 12-те животински знака. Една китайска легенда разказва историята около създаването на тези знаци от полумитичния Жълт Император през далечната 2637 г.пр.н.е. Според друга легенда Буда повикал животните, за да дойдат при него преди той да напусне физическия свят, но се отзовали само тези 12. За награда той наименувал по една година от 12 годишния цикъл на името на всяко едно животно и то в онзи ред, в които те дошли при него. Пръв дошъл плъха, след него бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. От този момент характера на всяко животно оцветява значението на всяка една година и оставя дълбок отпечатък в характера на родените през нея. По този повод китайците казват: “Това е животното, което се крие в твоето сърце”.

 

Плъх /агресивност/ - 1924; 1936; 1948; 1960; 1972; 1984; 1996; 2008
Вие сте родени под знака на чара и агресивността. Изглеждате спокойни, уравновесени и весели, но в действителност криете една постоянна възбуда и безпокойство, характерни за холерика. Вие сте маниаци и царе на скандалите и сплетните. Злословите за другите и въпреки, че имате много познати, истинските Ви приятелите са малко. Не се доверявате на никого и сте доста сдържани. Стремите се от всичко и от всекиго да извлечете някаква полза. Непрекъснато се тревожите за бъдещето си, но не се ограничавате в желанията си. Жената Плъх е надарена с развито въображение, превъзходен критик е, дава полезни съвети и може да устрои идеално живота си ако подтисне вечното си недоволство. Вие печелите повече от хитростта си, отколкото от труда си. Успех ще реализирате в бизнеса, политиката или киното. Предпочитате умствения труд пред физическия. Сантиментални сте и сте великодушни към обекта на Вашата любов. Най-добре е да свържете съдбата си с родени в годината на дракона. Най-лошото е мъж плъх да се ожени за жена огнен кон /1906, 1966/. Хубаво е, че това рядко се случва, защото годината на огнения кон е веднъж на 60 години.

Бивол /работа, семейство, родина/ - 1925; 1937; 1949; 1961; 1973; 1985; 1997; 2009
Вие сте търпелив, мълчалив, сдържан, уравновесен, точен, методичен, с оригинален ум под малко селска външност. Обичате самотата. Гневът Ви е ужасен и можете да бъдете опасен, но това се случва рядко. Имате дарбата да предизвиквате откровеност у хората. Не обичате празните приказки, но можете да бъдете красноречив, ако това се налага. Не обичате нововъведенията. Привърженик сте на условностите и традицията. Работите много и успявате да осигурите на семейството си благополучие. Обичате семейството си и се гордеете с децата си. Към любовта се отнасят като към любезна шега. Презирате ревността и буйната страст. Вие сте предани, нежни, чувствителни, но ... никога романтици. Жената Бик е идеална домакиня, внимателна съпруга, не очаквайте от нея смелост или фантазия и в живота, и в облеклото, но на нея може да се разчита. Ловки сте и в интелектуален и физически аспект и можете да бъдете добри ръководители. Предпочитате свободните професии. Особено Ви се отдава работата на село. В търговията и обществения живот се ориентирате трудно. Ако сте в командировка бързо губите равновесие и здравето Ви се влошава. По-големи късметлии са родените през зимата в годината на бика. Родените през лятото ги чака усърден труд. Идеален брак ще имате с родени в годината на петела. Добри са връзките Ви и с родени в годината на плъха, на змията и на маймуната. Трябва да сте внимателни във връзките си с родените в годината на козата.

Тигър /енергия/ - 1926; 1938; 1950; 1962; 1974; 1986; 1998; 2010
Вие сте недисциплиниран и с избухлив характер. С вашия вкус към риск до безразсъдство и неосъзнати действия може да докарате тези, които Ви следват, до катастрофа. Вие внушавате респект и почитание дори и у тези, които искат да Ви премахнат. Никой не може да устои на Вашия магнетизъм. Трябва да поразмислите добре преди да действате и тогава ще постигнете големи успехи. Вие сте много упорит и борец по натура, готов сте да се пожертвате за някаква кауза. Дребнав сте. Понякога сте егоист по отношение на дреболии, а сте безкористен в големите неща. Не се доверявате на никого. Може да станете отлични военачалници, ръководители, даже и опасни престъпници. Дори и жените, родени в годината на тигъра са готови да се борят за някакви права. Вие сте човек на късмета. За азиатците тигърът олицетворява мощта на земята и защитата на човешкия живот. Тяхна е поговорката:'Тигърът у дома пази от три неща: крадци, огън и хитреци.' Ако вкъщи обаче има два тигъра, единият трябва да изчезне. Можете да свържете живота си с родени в годината на коня и на дракона. Избягвайте родените в годината на змията и на маймуната.

Заек /спокоен човек/ - 1927; 1939; 1951; 1963; 1975; 1987; 1999; 2011
Вие сте скромни, сдържани, добродетелни, щастливи. Говорите добре и цените себе си. Повърхностни сте, педантични и суетни. Понякога сплетничите, но го правите внимателно и тактично. Ненавиждате всичко, което може да усложни живота Ви. Стремите се към комфорт и безопасност. Обожавате светските събирания. Обичате да приемате гости. Обмисляте добре нещата преди да вземете решение и затова хората Ви се доверяват и възхищават. Във финансово отношение винаги сте щастливи. Ще имате успех в търговията, в правото или в дипломатическа кариера. Вие сте спокойни, невъзмутими. Във Вас има повече сантименталност, отколкото истинска чувствителност. Лична неприятност Ви разстройва повече, отколкото големите беди на другите. Нарицателна е меланхолията на жените, родени в годината на котката, но затова пък те умеят да блестят с добър вкус, гостоприемство и представителност. Услужливи сте към тези, които обичате. Добра партия за Вас са родените в годината на козата, на кучето и на свинята. Избягвайте родените в годината на плъха.

Дракон /не всичко, което блести е злато/ - 1928; 1940; 1952; 1964; 1976; 1988; 2000; 2012
Вие имате в излишък жизнени сили и здраве. Вие сте горди, волеви, честни, открити, издръжливи, великодушни, доверчиви. За вас са чужди лицемерието и злословието. Стремежът Ви към съвършенство Ви прави взискателни не само към себе си, но и към другите. Неудържими ентусиасти сте и лесно се увличате. Ако бъдете лекар, или артист, или свещеник, или военен, или политик, или ... винаги ще блестите. В любовта често сте обичани, но рядко се влюбвате, а оттук пък следва, че рядко изпитвате любовно разочарование или мъка. Чувствате се щастливи сами. Имате вкус към необвързания живот. В първата фаза от живота си ще изпитвате доста трудности, защото сте прекалено взискателни към близките си. Артистичният Ви темперамент ще е причина за много проблеми и във втората фаза на Вашия живот. Според азиатските народи, знакът на дракона е символ на четирите благополучия: богатство, добродетел, хармония и могъщество. Жените Дракон се ползват с успех сред мъжете. Мъжете Дракон се привличат от жени, родени в годината на змията. Щастливи ще сте с родени в годината на плъха. Добри ще бъдат отношенията Ви с родени в годината на змията. Неуспешни са връзките с родени в годината на кучето и на тигъра. Избягвайте родените в годината на маймуната.

Змия /мъдрост/ - 1929; 1941; 1953; 1965; 1977; 1989; 2001; 2013
Вие сте мъдри, образовани, имате страхотна интуиция, склонни сте към дълбоки размишления. Мъжът Змия е приятен, спокоен, сантиментален, с чувство за хумор, взима бързо решение, мрази провалите, каквото започне го довършва докрай. Жената Змия е красива, което често помага за успеха в нейния живот. Винаги знаете или чувствате как да спечелите пари. Не сте мързеливи и можете да вършите всякаква работа. Не обичате да давате пари на заем. Когато правите услуга толкова се привързвате към поискалия я, че може да го задушите. В първата фаза на живота си сте относително спокойни, а в последната - сантиментални и проявявате страстен характер и вкус към приключения. Змията има лоша репутация в християнския свят, но в Азия я почитат за нейната мъдрост, прозорливост и воля. Ревниви и нетърпими сте към партньорите си. Стремите се към извънбрачни връзки, които обикновено Ви усложняват допълнително живота. Търсете за партньори родените в годината на змията и на бика. Връзката с родени в годината на тигъра е пагубна и за двете страни.

Кон /честен човек/ - 1930; 1942; 1954; 1966; 1978; 1990; 2002; 2014
Вие сте весели, неспокойни, грижливи, симпатични, представителни, умеете добре да се обличате. Радвате се на популярност. Обичате да ходите на театър, концерти, събрания, спортни състезания, ... изобщо на места, където има много хора. Вие сте по-скоро ловки, отколкото интелигентни, не сте уверени в себе си, но това не Ви пречи да демонстрирате високо самочувствие. Ще преуспеете, ако се занимавате с политика. Вие сте индивидуалисти, ловки и добри финансисти. Можете да вършите както умствена, така и физическа работа и то успешно, стига да има около Вас хора, които Ви хвалят и Ви се възхищават. Вие сте егоисти и егоцентрични - интересуват Ви само собствените Ви проблеми. Постъпвате както Ви хрумне, без да се вслушвате в други мнения или съвети. В любовта проявявате слабост. Заради любовта и страстта си може да зарежете всичко и всекиго, а това води до неуспехи в живота. Годината на огнения кон, която се редува на 60 години, е неблагоприятна за Вас - грозят Ви нещастия, болести, катастрофи. Добри партньори за Вас са родените в годината на козата, на тигъра и на кучето. Избягвайте родените в годината на плъха.

Овца / Коза /капризна/ - 1931; 1943; 1955; 1967; 1979; 1991; 2003; 2015
Вие сте елегантни, артистични, мъдри, нежни, добри, но и доста капризни. Бихте били страшно очарователни, ако не сте толкова неспокойни и такива песимисти. Липсва Ви дисциплинираност. Дразнят постоянните Ви закъснения. Нямате чувство за отговорност. Добри специалисти сте, умни сте, но никога не 'свирите първа цигулка', защото сте изпълнени с фантазии и се нуждаете от чужда, по-силна воля. Във втората фаза на живота си ще постигнете своя мечтан успех. Увличате се по окултизма и свръхестественото. Склонни сте към благотворителност -- готови сте да разделите всичко, което имате с близки и приятели. Мечтаете за спокоен живот и брак, за богатство. Любовният Ви живот е бурен и често изпълнен с проблеми. Идеални партньори за Вас са родените в годината на котката, на свинята и на коня. На провал е обречена връзката Ви с родените в годината на козата и на кучето.

Маймуна /хитрост/ - 1920; 1932; 1944; 1956; 1968; 1980; 1992; 2004
С чувството си за хумор Вие сте 'душата' на всяка компания. Любезни сте, услужливи, но сте хитри, лукави и користни. Прикривате отношението си към околните, смятате че сте нещо повече от тях и имате възхитителната способност да правите останалите на глупаци. Имате жажда за знания. Четете много и сте в течение на всичко, което се случва по света. Имате прекрасна памет и помните и най-малките подробности. Способни сте да решите и най-трудните проблеми. Дипломатични сте и винаги успявате да се измъкнете и от най-заплетените ситуации. Кариеристи сте и използвате всички шансове. Вашият проницателен ум е причина хората от другите зодии да се стараят да се сближат с Вас, въпреки Вашето тщеславие и измамничество. Действате с голям размах и със своята хитрост успявате във финансови сделки. Ще бъдете отлични работници във всички области, които изискват съобразителност и осведоменост. Успехи ще имате и в политиката, и в дипломацията, и в търговията. Следвайте призванието си и ще постигнете слава и известност. Не винаги успявате да намерите щастие в любовта, защото сте страстни и бързо се увличате, но и бързо търсите нова любов. Най-добри отношения ще постигнете с родените в годината на дракона. Добри са и съюзите Ви с родените в годината на плъха, а с тези, родени в годината на козата съюзът Ви е непостоянен. Избягвайте връзки с родени в годината на тигъра.

Петел /вятър го вее на бяла кобила/ - 1921; 1933; 1945; 1957; 1969; 1981; 1993; 2005
Вие сте храбри и смели до степен да рискувате живота си 'с песен на уста'. Не се захващайте със задачи, които не са по силите Ви, защото ще последва провал. Трябва да работите много, за да достигнете мечтаното от Вас богатство. Ще се реализирате добре в селското стопанство или в професии, които имат общо с други хора. Жените Петел обичат компанията на други жени и предпочитат професии, в които преобладават представителките на нежния пол. Не се подлагайте на финансови рискове, защото ще последва разорение. Вие говорите това, което мислите, не сте въздържани в изразите си и затова държанието Ви се определя като рязко, дори агресивно. Безразлични сте към уязвимостта на другите. Мислите, че винаги говорите и действате правилно. Не се доверявате. В любовта трудно правите завоевания и трудно задържате партньорите си. Мъжът Петел, обича общуването с жени, сред които може да блесне и да бъде ухажван, но рядко стига далеч. Обичате, когато сте в уютна домашна обстановка, да мечтаете, да съзерцавате, да си въобразявате, че сте герои. Понякога това съзерцание избива в мързел. В живота си ще имате възходи и падения както във финансите, така и в любовта. Пътят Ви минава през бедност и богатство, но в старостта си ще сте щастливи.

Куче /справедливост/ - 1922; 1934; 1946; 1958; 1970; 1982; 1994; 2006
Вечно сте неспокойни, постоянно сте 'на стража'. Действате смело против всяка несправедливост. Имате критичен ум и чувство за хумор. Вие сте скромни, лоялни, честни, верни, с развито чувство за дълг. На Вас може да се разчита. Предаността Ви стига до самоотрицание. Вие сте великодушни и безкористни. При Вас водещо е интелектуалното начало и затова липсата на материален комфорт не Ви дразни. В същността си сте философи и моралисти, парите не Ви интересуват. Можете да бъдете добри ръководители, обществени деятели, възпитатели, свещеници. Животът Ви ще мине неспокойно - трудно юношество, абсолютни скептици ще сте в зряла възраст, а старостта Ви ще е изпълнена със съжаление за несвършени неща. По отношение на чувствата изглеждате хладни, но това впечатление е заблуждаващо. В любовта сте идеалисти, честни и разумни. Идеално си подхождате с родените в годината на коня, на тигъра и на котката. Избягвайте родените в годината на козата и на дракона.

Глиган / Свиня /добра/ - 1923; 1935; 1947; 1959; 1971; 1983; 1995; 2007
Имате рицарски характер - галантни сте и услужливи. Малко сте наивни, доверчиви и беззащитни. Човек може да Ви се довери напълно. С необикновената си искреност обезоръжавате противниците си и те винаги вярват на това, което им казвате. Способни сте на големи жертви за приятелите си. Жените са добри майки и домакини и обичат да правят подаръци и да организират тържества. Вие сте интелектуалци. Много четете. Добре сте осведомени, но имате празнини в знанията си. Под благодушния Ви вид се крие силна воля и властен характер. Давате всичко от себе си, за да изпълните дълга си. Трудно взимате решение, но след като е взето, никой не може да Ви спре в изпълнението му. На каквато и професия да се посветите ще работите добросъвестно и ще постигнете успех. Благодарение на чувствителността си можете да постигнете големи успехи в поезията и литературата. Имате една много непривлекателна черта - минималистично отношение към хигиената. По отношение на себе си сте толкова безпристрастни, че дълго разсъждавате дали сте постъпили в даден случай честно или не. В първата фаза на своя живот ще бъдете спокойни, а след това ще се сблъскате със семейни проблеми. Подходящи за Вас са родените в годината на котката. Избягвайте родените в годината на змията.