"Обичам да танцувам, когато няма дим"

Общество

16-12-2012, 14:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Непушачи на крак: "Забрана без отмяна… елате на Ариана!"

Студът не спря противници на тютюна, които излязоха на протест

Около 40 души излязоха на протест в софийския студ срещу отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Инициативата е организирана от гражданско сдружение „България без дим”.
Събралите се днес на Орлов мост протестиращи настояваха за запазването на забраната за тютюнопушене в заведенията. С лозунги в ръце те отбелязаха „Без дим може, без здраве – не може!”, „НЕ на дима в заведенията”, „Отровния дим вън от заведенията” и „Обичам да танцувам, когато няма дим”.
Петя Накова от сдружението посочи, че целта на протеста е да се подкрепи Закона за здравето в сегашния му вид от 1 юни 2012 година. Според Накова данните, с които ресторантьорите отчитат спад в оборота си, са безпочвени, защото не са сравнени с показателите за същия период миналата година.

Дори финансовият министър Симеон Дянков заяви, че разходите за лечение на онколоболните в страната са много по-големи, отколкото загубите от заведенията, отбеляза Накова.

Тя заяви, че е нормално в началото да има спад в оборотите на заведенията, но по примера и на останалите европейски държави хората ще свикнат с тази забрана.
Социологът Мира Радева отбеляза, че след 40-годишна възраст белият дроб на един пушач се унищожава. Това не е в резултат на никотина, а на пушека, който в заведенията се поглъща от всички, дори и от деца, коментира Радева. Според нея истинската битка за запазване на забраната за тютюнопушене в затворени помещения е обществото да започне да приема пушенето като социално неприемливо поведение.

В парламента през последната седмица текат ожесточени дебати за или против отмяната на пълната забрана за пушене в заведенията. Представители на бизнеса настояват за връщане на стария вариант на закона, според който в заведенията има обособени помещения за пушачи. Ресторантьорите отчитат загуби на оборотите си след влизане в силна на пълната забрана от 1 юни 2012 година.