Все още е засилена охраната по летищата след атентата в Бургас

Общество

16-12-2012, 14:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мерките не са видими и не се усещат от пътниците

Засилените мерки за охрана на всички летища след атентата на летище Бургас са в сила все още.

Това заяви в интервю за "Фокус" Людмил Манасиев, директор дирекция „Летища, авиационна сигурност и аеронавигационно обслужване” – ГД „ГВА”.

Те не са видими и не се усещат от пътниците. Това са наши процедури за завишено внимание, които не би трябвало да се коментират много. Те не се забелязват от пътниците и са наша грижа, обясни той.
Манасиев отбеляза, че на всички международни летища има екипи от специалисти, обучени за аварийно-спасителни дейности.

В тези екипи са включени и противопожарните екипи на всяко летище. Те са на непрекъснати 24-часови дежурства, разделени на четири смени. Делят се на екипажи – всеки от автомобилите, които участват в аварийно-спасителните операции, каза Манасиев.

Той посочи, че във всеки автомобил има освен водача, началник на екипажа и минимум четири души пожарникари. Освен това има аварийно спасителни автомобили, които са оборудвани със специална техника, за рязане на корпуси, за различни операции по отваряне на врати и т.н. Аварийно-спасителните служби включват и медицински екип с линейка на всяко летище, с дежурен лекар или медицинско лице и още един автомобил, в който при тези случаи се организира щаб за аварийно спасителни работи, каза още Людмил Манасиев .

На всички международни летища са създадени такива служби. Например само екипът по поддържане на снегопочистването на Летище София е от 26 души, на Пловдив са 12 души, на Бургас и Варна са общо 56 души, обясни Манасиев. Той подчерта, че аварийно-спасителните екипи са обучени да действат при абсолютно всички видове обстоятелства, които биха могли да възникнат на едно летище - било аварийно кацане, било прекратено излитане, излизане от пистата, било авария възникнала в самолета, повреда на колесник, при възникване на пожар, при възникване и на инциденти в или извън оградата на летището.