Край на филма "Великолепният век"

Спират снимките на култовата сага, над 150 милиона по света са фенове на Хюрем и Сюлейман

Над 150 милиона зрители по света са гледали и гледат култовата сага "Великолепният век". Сърбия, Русия, Словакия, Босна, Казахстан, Мароко, Азербайджан са сред страните, които излъчват любовната драма. След като излезе шокиращата новина, че Турция, родината на хита, се кани да го спира със закон, започнаха вълнения на всички нива. Ако депутатите гласуват с палец надолу, снимките на най-коментирания сериал в Европа през последната година ще бъдат преустановени още в началото на 2013-а. Това заяви Октай Сарал от управляващата Партия на справедливостта и развитието пред турски медии.

"Вече сме внесли законопроект за забрана на продукции, нанасящи вреда на националните ценности и дегероизиране на исторически личности. Той има подкрепата на опозиционната Партия на националистическото действие и ще бъде гласуван през януари", твърди представителят на народа, предаде Стандарт.

Скандалът е неизменна част от имиджа на поредицата, която върви от понеделник до петък по ТV7. Месеци след първото щракване на клапата турският аналог на СЕМ повели съкращаване на сцените, в които Сюлейман разменя страстни целувки с украинската робиня Александра. Звезда в харема му, тя успява да го отчужди от съпругата му и става сериозен фактор във вземането на политически решения.

До финала на първия сезон враговете на епоса набъбват до 70 000 мюсюлмани.

Те протестират срещу щедрите наздравици, които владетелят вдига на екрана. Демонстративният скок на промилите в кръвта му е в разрез със схващанията на исляма.

"Ние не познаваме този законодател, този султан Сюлейман. Тридесет години от живота му са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Порицавам пред народа режисьорите и собствениците на телевизията, която го излъчва", каза тежката си дума и премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

През есента в Турция замеряха сградата на телевизия "Star" с яйца заради снимания и излъчван от нея сериал за Сюлейман Великолепни. А в Гърция голяма част от зрителите отказаха да го гледат и бойкотираха излъчването. Солунският митрополит Антимос анатемоса поредицата на богослужение в местната църква "Света София" след премиерата по телевизия "Антена". В Македония се намеси дори правителството, за да забрани със закон драмата и други турски телевизионни продукции, които иначе се харесват и гледат с кеф в западната ни съседка.

Веднага след като "Великолепният век" тръгна у нас, и особено след информацията за евентуалната му забрана в Турция, форумите прегряха от мнения. Коментарите варираха от "Осанна" до "Разпни го".

"Фактите са облечени в художествена премяна. Истината е била такава - везирът-еничарин-християнин е управлявал империята. И една робиня християнка е приела исляма, за да командва.

Хюрем е историческа личност. Колкото и да не се харесва на сегашните турски властници, това е истината. Една жена от Крим е въртяла на пръста си султан, бил той и Сюлейман Великолепни. Благодарение на нейните интриги тя е погубила везира, първородния син и други от обкръжението на султана, които са били пречка за господстването й. Това не е историята за военните подвизи на Сюлейман, а приказка за една любов. Колкото и трески за дялане да има, филмът е художествена измислица, но се придържа към историческите факти. А това, че сега Ердоган не харесва този прочит на живота на Сюлейман, говори, че този човек няма европейско виждане", пише Анонимен.

"Браво! Крайно време беше да спрат с унижението! Сърби и гърци ни се смеят. Това ли е нашата държава? Една шега! Благодаря на хората, чиято заслуга е спирането на този сериал", намесва се друг блогър.

"Правилно, ще гледаме "На всеки километър"! В Сърбия сагата за Сюлейман се върти отдавна. На какво точно ни се смеят, само ти си знаеш!?", отговаря му пристрастен зрител.

Миналата седмица плакат на "Великолепният век" беше облепен със стикери за Априлското въстание. Представители на националистически организации у нас изразиха публично гордостта си от проявата на Младежкото ВМРО в София, дръзнала да заличи рекламите. В някои националистически сайтове излязоха статии, които обявяват излъчването на сериала от наша медия за родоотстъпничество.