Нежен, по-нежен, Криско. Рапърът си вкара втори ефектен автогол

БГ Музика

17-12-2012, 15:45

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Криско отказал да пее за болно от рак момче. Организаторите са нагли, заяви певецът

Или как с една глупост можеш да зачеркнеш 100 хубави неща

Криско, който нашумя с няколко песни през тази година, успя в рамките на няколко месеца да си вкара два сериозни автогола.

"Почивни дни", "Кой ден станахме" на Ангел и Моисей, "И ти не можеш да ме спреш" на Дивна - това са едни от големите хитове на 2012, за които Криско има основна заслуга. Но вместо да коментираме големия му скок на музикалната сцена, самият той дава поводи за тъжни констатации.

Ако гледаш Криско по време на интервюта е толкова хрисим, че си готов да се закълнеш, че и на мравката прави път. Дали обаче бързата слава няма да му изиграе лоша шега, защото азбучна истина е, че не всеки може да я носи на плещите си.

Криско е на такъв етап, че голяма част от хората въобще не го познават. Всъщност вече го познават - именно заради тези два автогола.

Първо стана лице на кампанията за феърплей в интернет. Беше нелогично именно той да застане и да ни убеждава назисателно да си плащаме за музика. И то при положение, че по това време нямаше откъде легално да се свали негова музика. Затова и на клипчето се размятаха някакви обикновени дискове с негови песни, но незнайно откъде и как свалени. По всяка вероятност нелегално. Появата му в рекламата обаче по-скоро породи вицове и създаде някакво настроение.

За разлика от втория му автогол, който предизвиква по-сериозни изводи.

Този уикенд, на 15 декември, Криско трябваше да участва на благотворителен концерт в Стара Загора в подкрепа на 16-годишния Миро, болен от рак на белите дробове. Криско пристигнал, но отказал да пее. Според организаторите - защото не си получил уговорения хонорар, а според певеца, заради наглото отношение на организаторите. Спорът е толкова махленски, че и двете страни трябва да се скрият вдън земя. Поне от уважение към болното момче.

Независимо от отношението, Криско е бил длъжен да стъпи на сцената и да зарадва Миро и тези, които са дали парите си с цел да му помогнат. Защото човещината не се измерва в хонорари. Отделен въпрос е защо се пее на благотворителен концерт с хонорари, но това си е порочна практика в България от години. Пък после зад кулисите ако искат с организаторите да се псуват. Но не и публично.

Неговият PR пък допълнително счупи глупомера с отворено писмо до медиите. Да ни обяснява какви гамени са организаторите, как Криско дарил част от хонорара си за лечението, но те не го взели и се държали гадно.

От цялото излияние става ясно, че Криско е една нежна и ранима душа, която всеки момент може да изпадне в депресия, ако някой не се държи с него като джентълмен. Смешно, нали?

"Само тази година той е участвал в над 15 благотворителни концерта и със и без хонорар, така че твърдението, че е алчен не е вярно. Защо никой не каза: "Браво, Криско! Подкрепяш толкова благотворителни каузи!", пише в отвореното писмо.

Само за сведение на този, който го е написал (предполага се, че е с одобрението на Криско), че когато човек помага и участва в благотворителни кампании не се бие камбаната. И не се прави за да получиш аплодисменти.

Всъщност Криско трябва сериозно да се ощипе и да бъде наясно, че все още нищо значимо не е постигнал. Но тъй като у нас нещата са изкривени той вече е звезда. Но като иска да го играе звезда - да бъде такъв и в моменти като този в Стара Загора. Вече едва ли вече има значение в колко кампании е участвал. За един ден всичко хубаво се срина, сега ще трябва поне година да работи да поизлъска имиджа си.

Най-добре би било сега да организира един концерт в помощ на болния от рак тийнеджър, да му предаде лично събраните пари. Или ако не е добър организатор да дари коледните и новогодишните си хонорари, които ще вземе. И всичко това с едно ИЗВИНЯВАЙ към Миро. Тогава може и да повярваме, че Криско може да стане звезда. Макар и в България.