Президентът "за" градежа на Ислямски институт в София

Години наред строежът бе блокиран заради обществено недоволство

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че подкрепя идеята на Главното мюфтийство, подкрепена и от ДПС, за построяването на Висш ислямски институт (ВИИ) в София.

Идеята за градеж на ВИИ и втора джамия в столицата има своята дългогодишна история. Преди пет години Главно мюфтийство поиска две в едно - пететажна джамия и институт в покрайнините на квартал "Малинова долина".

В проекта бе записано, че на терен от 20 дка трябва да изникнат джамия, библиотека, сграда за Висш ислямски институт, мъжко и женско общежитие, административни помещения и закрити търговски площи.

В крайна сметка до градежа не се стигна след силно обществено недоволство, а и мюфтийството се оказа без необходимите книжа за строителството.

"Не съм аз човекът, който ще преведе институциите през този път, но лично аз приветствам, добронамерен съм в тази посока и разбира се в рамките на правилата и законите очаквам този проект да намери своята реализация", каза с днешна дата държавният глава след среща с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Пред медиите Плевнелиев уточни, че наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност между религиите и ще възпре нахлуването у нас на радикални течения.

"Все пак българските институции ще си кажат думата, но това, което аз знам е, че това ще бъде в рамките на всички правила", застрахова се той.

Президентът обяви, че на срещата си с главния мюфтия не са коментирали процеса в Пазарджик, както и темата за референдума за нова джамия в Гоце Делчев.

"За нас това посещение е голяма чест и удоволствие да посрещнем държавния глава", заяви на свой ред Мустафа Хаджи и отбеляза, че посещението на Плевнелиев в мюфтийството е рядък пример на добро отношение към мюсюлманите.