3000 рози, 2000 дървета и НДК цъфти от догодина

Паркът отново ще има изкуствено езеро и каскада в детския кът

Паркът пред НДК отново ще има изкуствено езеро и каскада в детския кът. Зад двореца пък ще има розариум. Живият плет ще бъде изцяло подменен, ще бъдат засадени и над 2000 дървета, съобщава пред в. "Монитор" авторът на проекта за ремонт на пространството край НДК ландшафтният архитект Валентина Атанасова.

До 13 януари кметството трябва да кандидатства за финансиране на проекта за ремонт на пространството около НДК в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът ще струва до 5 млн. лв. Той ще започне най-рано през септември догодина.

Изпочупените плочки ще се сменят, като пред централния вход на НДК ще бъдат наредени 400 кв. м гранитни плочи. Леко пукнатите плочки пък ще бъдат запълнени със специална смес и ще бъдат шлифовани.

Паркът няма да се различава много от сегашния. Той обаче трябва да стане по-привлекателно място за разходка. Зад НДК ще има розариум с 3130 рози.

"Там сега трябваше да има розариум. Между розите ще може да се ходи по пътечки с почнопокривни цветя. Целта е да може да се поливат насажденията", обясни арх. Атанасова.

Над 2000 дървета ще бъдат посадени в парка край НДК, а целият жив плет ще бъде подменен от 9900 нови вечнозелени храсти.

В парка ще има нови удобни пейки, ново осветление. Ще бъдат възстановени и няколкото чешми, както и обществените тоалетни.