Скриха кибрита на пушачите

Предложенията не минаха през две комисии, няма да влизат и в пленарна зала

Парламентарната икономическа комисия отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на закрито.

"За" предложението гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. С това решение пълната забрана за пушене остава в сила.

След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска на депутатите като каза на висок глас: "След шест месеца пак ще гледате този закон".

Така напрактика промените няма да стигнат до гласуване в пленарната зала, тъй като не минаха нито през здравната, нито през икономическата комисия в НС.

Съществува макар и малка вероятност и надежда за пушачите.

Тя обаче минава през през промени в текстове от Закона за туризма, който все още не е обсъден на второ четене в пленарната зала. Кога, а и дали ще стане това, няма яснота, още повече че, здравната министърка се заинати преди ден, че няма да позволи забраната за пушене да падне през промени, правени в последния момент в Закона за туризма.

Днес, повече от час, депутатите разискваха и спориха по предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента присъстваха над 100 души, включително министрите Десислава Атанасова и Делян Добрев. А отвън – привърженици и противници на пушенето протестираха под зоркото око на полицията.

По време на заседанието депутатът от ГЕРБ Емил Димитров защити бизнеса и пушачите, като обяви, че никой няма право да бъде дискриминиран.

"Няма причина, при положение, че с предишния закон бяхме осигурили еднакво спазване на правата и на пушачи и на непушачи, да изкарваме пушачите навън на студа. След като сме осигурили еднакви условия, еднакви права на всички, забраната е крайна мярка, която дискриминират правата на пушачите", каза депутатът.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай възрази срещу твърдението, че забраната дискриминира пушачите.

"За да се направите на интереси приехте закона за забрана за тютюнопушенето. Тогава не бяхте искрени, задраскахте всички инвестиции, които бизнеса беше направил, и сега след 6 месеца искате промяна", каза той.

Според Аталай няма анализ на това как се е отразила забраната върху обществото.

"Ако приемете този текст, ние преди Нова година ще останем без министър-председател", пошегува се той.

"Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска", отвърня му депутатката от левицата Корнелия Нинова.

В самото начало на заседанието икономическият министър Делян Добрев обяви, че е склонен да подкрепи по-гъвкав и по-либерален режим за пушене в затворени помещения.

"На мен самия повече ми харесва, когато в заведенията не се пуши. Но това се отразява негативно върху бизнеса, много от заведенията са пред фалит", заяви Добрев.

Той посочи, че е имал срещи с бранша, на които е бил запознат с тежкото състояние на хотелиерите и ресторантьорите.

"Забраната за пушене се отразява сериозно върху бранша - броят на заетите места намалява, работните места са застрашени. Разбираема е позицията на здравния министър, чиято грижа е здравето на хората. Моята грижа обаче е здравето на бизнеса", категоричен бе министърът.

"И президентът, и премиерът са за запазване на пълната забрана за тютюнопушене", опонира здравната му колежка Десислава Атанасова.

 

Така, забраната за пушене на закрито остава в сила.