НИЕ: Тотев товари двойно пловдивчани

Мисия Пловдив

18-12-2012, 14:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив тегли 30 милиона за улични ремонти

Къде ще потънат парите от огромния заем, питат войводите

Едновременното вдигане на местните данъци и тегленето на солиден заем от общината ще доведе до двойно финансово бреме за гражданите на Пловдив. При положение, че догодина ще имаме бюджет от над 250 милиона лева, кое налага взимането на кредит, питат общинските съветници от НИЕ. Те посочиха, че в предложението за заема не се посочва за какво ще бъдат похарчен той.

Партия НИЕ се обявява категорично против този кредит. Несериозно е такъв важен въпрос да се вкарва броени дни преди гласуването на бюджета. Още повече, че става дума за 60 милиона лева. 30 милиона ще е заемът само от Европейската централна банка, други 15 милиона лева ще бъдат изтеглени от ФЛАГ и още толкова по програма JESSICA. Когато нашето управление искаше да изтегли кредит се готвихме с години, правихме обосновка, открити публични дебати и доклади, работихме с експерти. А сега Тотев ще вземе заем с едно щракване на пръсти, без каквато и да е прозрачност, заяви бившият кмет Славчо Атанасов.

Освен заема предстои и вдигане на данъците. Освен този „коледен подарък” в бюджета има и текст, който предвижда актуализация и евентуален нов скок на местните налози през годината. С промените едно средно пловдивско семейство ще трябва да плаща с 1200 лева повече от колкото в сравнение с 2011 г. За този период заплатите определено не са скочили с толкова. Дори напротив икономическата ситуация още се е влошила и местният бизнес изнемогва. Тотев трябва да знае, че пловдивчани не са морски свинчета или лабораторни зайчета, че да се правят експерименти с тях. Този заем ще го плащат нашите внуци, посочи на свой ред Борислав Инчев.

Партия НИЕ ще изготви предложение тегленето на заем да бъде заменено с търсене на средства от държавния бюджет. Такива бяха обещанията на ГЕРБ. Защо София и Бургас получават огромни средства от държавата, а Пловдив е принуден да тегли заем. Парите от софийския боклук свършиха, но кредитът няма да реши проблема, заяви Петко Атанасов.