Плевнелиев иска нов праг за инвеститорите в BG

Политика

18-12-2012, 14:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българин да се наричам... ама първо 600 бона

Подходът трябва да е "регионално балансиран" , смята той

Президентът Росен Плевнелиев призова бизнеса и правителството да решат какъв ще бъде прагът, който да мотивира инвеститорите да идват и да влагат парите си в България

По думите му подходът към инвеститорите трябва да бъде регионално балансиран.

Само преди седмица държавният глава наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите.
Президентът тогава се аргументира, че новите моменти създават една допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, а именно - въвеждат ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване (да са извършили инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрили най-малко 50 работни места за наши работници).

"Всяко работно място, всяка идея ни е важна", отсече днес Плевнелиев и отново призова правителството в следващите две седмици да помисли внимателно и да направят добри решения, "защото има огромен потенциал и той не може да бъде изгубен в работата на парче в някои институции".

"Докато аз съм президент ще търся единствено и само интегрирания подход", зарече се Росен Плевнелиев и посочи, че неговата роля е да подпомогне дебата, но и да контролира напредъка.

Президентът призова за допълнителни и видими преференции за чуждестранните инвеститори, включително за визови облекчения. Държавният глава припомни и необходимостта от премахване на пречките от страна на държавата за започване на нов бизнес и за развитие на иновативните идеи, от повече инвестиции в образованието и от изработването на учебни програми, обвързани с нуждите на реалната икономика и в подкрепа на предприемачеството.