Почина Големият Калоянчев

Актьорът ни напусна на 87 години

Един от най-големите български артисти Георги Калоянчев почина на 87-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите.

Калата ще бъде запомнен с многобройните си превъплъщения в киното и театъра и като един от най-големите комици на България.

Той е роден в Бургас на 13 януари 1925 година, като се насочва към театъра веднага след отбиване на военната си служба в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев са били още Катя Зехирева, Коста Цонев, и Катя Динева.

Дебютира в киното с филма Утро над родината (1951) - в ролята на циганчето Сали.

Следват поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1969), Риксата в "Привързаният балон" (1969), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1971), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1990) и др. Общо повече от 50 игрални филма.

Емблематична остава ролята му във филма на режисьора Иван Ничев "Бай Ганьо заминава за Европа", който е реализиран през 1990 година и е един от най-гледаните филми през последното десетилетие на миналия век.

През 2006 година Калоянчев получи Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество, но за него най-голямото признание е званието Народен артист – в най-истинския му смисъл на актьор - всенароден любимец от близо половин век.

Поклон пред паметта му!