"Тук съм, жив съм, ваш съм" - последните думи на Калата към родния Бургас

Мисия Бургас

18-12-2012, 15:31

Снимка:

BurgasUtre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина Големият Калоянчев

Калоянчев си отиде, но ние няма да го забравим!

Емоционалното му обращение бе през юли от сцената на Летния театър

"Тук съм, жив съм, ваш съм"...

Това са последните прекрасни думи, които отправи към своите съграждани в родния Бургас големият Георги Калоянчев, който ни напусна малко преди 88-мия си рожден ден.

В средата на юли Калата се появи на видеостена в Летния театър, облечен в тениска "Аз съм бургазлия" минути преди началото на постановката "Г-н Ганьо Балкански", в която се изяви синът му - Ивайло, и направи емоционално обращение към съгражданите си.

Въпреки че години наред живееше в столицата, Калата никога не забрави своя Бургас и винаги го споменаваше с топло чувство и голяма емоция.

През 2009-а пък направи истински фурор в навечерието на коледните и новогодишни празници, когато натисна копчето и запали светлините на елхата. Преди това обаче Калата успя да "запали" сърцата на стотиците хора, които се събраха на площада, за да го видят. Той умееше да докосва дълбоко и да обагря с емоция всяка своя дума и жест. Това бе и последното завръщане на почетния гражданин в родния Бургас. 

"Не мога да повярвам, загубата е огромна, лична, а и за всеки българин", каза бургазлия, който близко се познаваше с актьора. 

"Бургас се присъединява към мъката ви и скърби заедно с вас за тежката загуба. Но ние, неговите съграждани, сме убедени, че се прощаваме само с физическия образ на Калата. През екрана той ще продължи да влиза в нашите и във всички български домове като драг гост. Ще продължи да ни разсмива с великолепните си роли, както го е правил цял живот. "Жив съм, ваш съм!” – така се казва автобиграфична му книга и такъв ще остане той в сърцата ни – жив и наш! Поклон пред светлата му памет!“, изрази съболезнования към близките на Калата кметът Димитър Николов.

Градоначалникът прекъсна последната за годината сесия на ОбС и заедно с местните депутати почетоха паметта на актьора с едноминутно мълчание.

Екипът на Burgasutre поднася най-искрени съболезнования на близките на Калоянчев. Делото му никога няма да бъде забравено, а приносът му към развитието на културата, ще остане жив дълго след него. Поклон!