Големият Калоянчев се раздаде изцяло

Животът

18-12-2012, 16:24

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина Големият Калоянчев

Много му беше болно, че го забравиха, споделя известният пловдивски актьор Стефан Бобадов

Това е голяма загуба. Не знам дали вече се раждат такива актьори като Калата – изцяло отдадени на изкуството. Влагаше толкова много от себе си, почти нямаше време за личен живот. Това си спомни за великия Георги Калоянчев известният пловдивски актьор Стефан Бобадов.

Играли сме заедно в Сатирата като студенти под ръководството на Методи Андонов. Още там личеше огромният му талант. Имаше много страхотни роли. Беше същинска наслада да го гледаш в постановки като Смъртта на Тарелин, Бай Ганьо, Свински опашчици, Големанов, Ревизор, Артур Хи. Той беше истински магнит за публиката и залата винаги се пукаше по шевовете, сподели още Бобадов пред Plovdivutre.bg.

Калоянчев често идваше на участие под Тепетата. Пловдивската публика винаги го посрещаше с почести. Със своя Бай Ганьо по Георги Данаилов той взриви от публиката в Античния театър. Това беше преди близо 15 г. След като се оттегли младите го забравиха. Изгряващите актьори го пренебрегваха, заради което му беше много болно. Въпреки всичко той ги подкрепяше и им помагаше. Беше много сърцат човек. За съжаление обаче природата е по силна от всички, заключи актьорът.

Един от най-големите български артисти Георги Калоянчев почина днес на 87-годишна възраст. Той е роден в Бургас на 13 януари 1925 година, като се насочва към театъра веднага след отбиване на военната си служба в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев са били още Катя Зехирева, Коста Цонев, и Катя Динева.