Марк Зукърбърг дари $500 млн. за благотворителност

"Надявам се, че новите ни проекти ще донесет максимално положителен и дълготраен ефект" - написа Марк Зукърбърг на страницата си във Facebook.

 

Основателят на най-голямата социална мрежа в света Facebook Марк Зукърбърг е дарил 500 милиона долара за благотворителност, съобщава USA Today.

Според изданието, Зукърбърг е предал 18 млн. от акциите си на обществения дарителски фонд Silicon Valley Community Foundation, занимаващ се с благотворителни проекти в областта на образованието и здравеопазването.
"Надявам се, че новите ни проекти ще донесет максимално положителен и дълготраен ефект" - е написал Марк Зукърбърг на страницата си във Facebook.

Facebook беше създадена от Зукърбърг през 2004г. като онлайн платформа за комуникация на студенти от Харвадския университет. Осем години по-късно, броят на потребителите надвишава 900 милиона, а повече от 488 млн. ползват мобилното приложение на услугата. Ежедневно потребителите на сайта качват над 300 млн. снимки и оставят около 3,2 милиарда коментари и лайкове.

Преди две години Марк Зукърбърг се присъедини към инициативата The Giving Pledge и подписа Клетва за дарение, с която се съгласи да дари за благотворителност половината от състоянието си. Инициативата е организирана от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които дават огромна част от богатството си за благотворителни цели. Милиардерите искат да убедят най-богатите хора в света да дарят голяма част от богатствата си за общественополезни дейности.