Опростяват "Български език и литература"

Учениците от 11-и и 12-и клас ще изучават "Гражданско образование"

Готви се олекотяване на учебната програма по предмета "Български език и литература", като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап, обяви заяви зам.-министърът по образованието Милена Дамянова.

"По отношение на начален етап наистина има спор за просто и сложно изречение. Така или иначе учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение", коментира промяната зам.-министърът.

Дамянова заяви още, че новия закон за училищно и предучилищно образование предвижда и повече часове за упражнения по "Български език и литература".

Учениците от 11-ти и 12-ти клас ще изучават и един нов предмет - "Гражданско образование". По думите на Дамянова в програмата на учениците от първи до десети клас дисциплината също ще присъства, но ще бъде интегрирана в останалите учебни предмети - "Български език и литература", "История" и природни науки.

"Темите засягат основно различните права на децата, отразяването на позиции, на мнения, запознаването с различните институции", уточни Дамянова.

Зам.-министърът обясни още, че въпреки дискусиите за задължителната предучилищна за 4-годишните, около 80% от децата на тази възраст ходят на градина, а при 6-годишните процентът е дори по-висок.