Бедствие в Южна България, хиляди без ток

Блокирани пътища има в Смолянско, Пазарджишко и Кърджали, в Пловдив мокрият дъжд спря

Разчистено е свлачището край Бачковския манастир, възстановено и в двете посоки е движението по главния път – Пловдив – Смолян.

Каменното свлачище се е акитивизирало през нощта в района между Нареченски бани и Бачково.

По разчистването на пътя работи тежка техника – булдозери, багер и фадрома на Районната пътна служба в Асеновград.

Пътят между селата Храбрино и Дедево в община “Родопи” е затворен заради паднали дървета. В момента екипи на пожарната, гражданската защита и пътното управление разчистват пътя.

Обилен сняг вали в Родопската част на Пазарджишка област. От 13.00 часа е въведено изискването всички автомобили да се движат с вериги, а товарните да са без ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак - Доспат, Юндола - Белово, Велинград - Сърница, Юндола - кръстовище за Аврамови колиби и Ракитово - Цигов чарк - Превала. Пътищата в област Пазарджик са проходими при зимни условия.

До 40 см достига новата снежна покривка по високите части на Смолянско. В региона продължава да вали слаб мокър сняг. В Смолян и Чепеларе снежната покривка е 10-12 см. През цялата нощ 10 машини са чистили общинската пътна мрежа в Смолян. 2 машини продължават работа в Чепеларе, 12 единици техника в Мадан. В градовете няма непроходими и затворени пътища.

В Смолян снеговалежът спря, а пътната обстановка бавно се подобрява.

Заради авария десетки селища са без ток в общините Мадан, Златоград, Неделино и Чепеларе. По данни на електропреносното дружество към 06.00 часа без ток са маданските села Буково, Галище, почти всички населени места община Неделино, Върли дол, Шадиица, град Неделино. Без ток са и Малево и Орехово в община Чепеларе. Без електричество са Мадан и град Неделино.

Към 16.30 ч. общо 150 селища, включителнo и малки махали, остават с нарушено електрозахранване - основно в областите Смолян, Кърджали, както и в планинските части на области Хасково, Стара Загора, Сливен и Бургас.

Основните причини за ситуацията са обилният продължителен снеговалеж, съпроводен на места от силен вятър, както и трудната проходимост за аварийните екипи. На много места ситуацията е усложнена допълнително от паднали дървета по електропроводите. Аварийните екипи извършват на много места физически обход на съоръженията. На места се работи включително и по възстановяване на счупени стълбове от мрежата. 80 екипа на EVN се борят с авариите.

Заради паднали дървета от тежкия сняг пътят между Кърджали и Ардино в района на Далджа беше блокиран за два часа. Образува се опашка от десетки коли и автобуси. В Ардинско все още има населени места без ток. В Кърджали вали мокър сняг, но положението е овладяно.

Сравнително спокойна е и ситуацията в Пловдив.

В града вали в продължение на повече от 24 часа - нормално е по улиците да има локви, каза тази сутрин кметът Иван Тотев. Засега обаче нямаме нито една запушена шахта и водата се оттича нормално от пътищата в града.

На някои улици може да се събира вода заради повредена настилка. На обновените шосета това се случва заради разминаване в наклона на новите и старите асфалтови участъци. В момента нямаме непроходими улици, категоричен бе кметът.

32 машини на Чистота са из града, каза тази сутрин шефът на Чистота Иван Стоянов. Пешеходните зони се чистят от мултифункционални машини и от над 450 работнички.