Човек е това, което сам се направи

От нас зависи дали ще вземем в ръце просветлението, като преосмислим ценностите си и повдигнем духа си или ще позволим на разрухата и пошлостта да ни завладеят.

Всеки се ражда, но не всеки става човек. А ние бихме добавили: Всеки става такъв човек, какъвто сам се направи.

Всички се появяваме на света по един начин. Поемаме първата глътка въздух, после изговаряме първата дума, правим първата крачка… В началото на земния си път, като че ли всички хора са еднакви – малки, безпомощни същества, нуждаещи се от обич и грижи. Защо обаче, когато станат възрастни, хората са толкова различни? Може би, защото след първата дума, след първата крачка, всеки тръгва по различен път на развитие, попада в различна среда, влияе се от различни фактори, а най-вече - прави различни избори, от които зависи какъв житейски път ще поеме, какъв начин на живот ще има и най-вече, какъв човек ще бъде.

Много е важна целта, към която се стремим. Тя определя приоритетите и ценностите в живота ни. Ако целта ни е богатството, то ще правим всичко възможно, за да я постигнем, ще отделяме цялото си време и сили, за да печелим пари и да искаме още и още. Покрай тази обсебваща страст, обаче, може да забравим за семейството, за приятелите си, въобще за хората около нас. И в един момент ще се окаже, че сме много, много богати, но безкрайно самотни и нещастни. Тогава идва въпросът: Защо другите не ме обичат? Защо никой не се интересува от мен?.... Готови сме да обвиним всички, да критикуваме целия свят, че не срещаме разбиране и обич. А всъщност не си даваме сметка, че вината е в нас, само и единствено в нас самите. Без да усетим, в стремежа си към така желаното богатство, ние сме се превърнал в жалки егоисти, в бездушни и неприятни същества, отблъскващи околните. И точно ние сме се направили такива, без ничия чужда помощ.

Разбира се, всеки от нас може да направи и друг, съвсем различен избор.

Вместо богатство, да реши, че усвъвършенстването на личноста е неговото съкровено желание. Тогава ще насочи своите усилия за духовно и професионално израстване. Ще се стреми да формира у себе си онези качества и умения, нужни му за да бъде уважаван гражданин, желан приятел и любим, добър и обичан родител. Само тогава ще разбере какво е истинско щастие. Сократ е казал: Като най-съвършен между хората може да се счита онзи човек, който се стреми към усъвършенстване, като най-щастлив може да се счита онзи, който съзнава, че вече постига целта си.

Днес ще настъпи поредното зимно слънцестоене. Според древните обичаи от днес започва новото лето, нов едногодишен цикъл.  Природата ни дарява с много силна позитивна енергия и е добре да се възползваме от нея – да загърбим поне за мъничко материалното и да обърнем внимание на духовното, да бъдем по-обичащи, по-дружелюбни, по-милостиви, по-добри! Изборът е наш и само от нас зависи дали ще  вземем в ръце просветлението като преосмислим ценностите си и повдигнем духа си или ще позволим на разрухата и пошлостта да ни завладеят.

Нека всеки посрещне първите дни от новата епоха, както му е на сърце. Бъдете здрави и се обичайте!