Павлова съветва: Отваряме пътищата, бъдете внимателни

Плащаме не за обикалящи снегорини, а за ниво на поддържане на пътя, заяви тя

"Ще отворим всички пътища и всички пътуващи за празниците ще могат да стигнат до своите направления", обеща регионалният министър Лиляна Павлова, която отчете пътната обстановка в страната.

Всички основни проходи са обработени и отворени към момента, а между 12:00 и 14:00 часа се очаква всички основни пътни направления, включително София - Варна, София - Бургас, София - Русе да бъдат отворени за движение.

До края на деня се очаква да бъде отворен и пътят Шумен – Варна, както и пътят Варна - Бургас.

От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират към всички граждани преди да тръгнат на път да се обадят на горещия телефон на агенцията 0 700 130 20, за да се информират дали са почистени пътищата, по които искат да минат.

"Снеговалежите намаляват, но температурите падат значително. Притеснени сме от очакваното значително падане на температурите. В област Варна се очаква температурите да паднат до -20 градуса.

В останалите области ще бъдат до -15 градуса. Апелираме към всички, които ще тръгват по празниците, да са подготвени. Усилията ни са насочени към това да се отворят пътищата и те да бъдат обработени с химикали, тъй като очакваме сериозни заледявания", каза още Павлова.

Тя бе категорична, че не се плаща за обикалящи снегорини, а за ниво на поддържане на пътя.

Все още обаче остава тежка обстановката при железниците. Някои от влаковете в Източна България се движат с известни закъснения. Поради обилни снегонавявания, както и поради необходимост от по-дълго изчакване на локомотиви и вагони от други композиции, се отменя движението на някои пътнически влакове.