Коледа по бургаски: Двоен празник за семейство Холосян

Животът

23-12-2012, 13:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Арменската Коледа в Бургас идва с вкусни лозови сармички с канела

С нова празнична рубрика Коледа по бургаски ще отброи Burgasutre оставащите дни до най-светлия християнски празник. В нея ще ви представим няколко бургаски семейства с техните традиции и семейни ритуали за празника. Началото ще дадем с арменското семейство Холосян, които посрещат Рождество два пъти.

Аршак Холосян, съпругата му Ани и двете им деца – Левон и Алекс, задължително са заедно на всеки християнски празник. И тази година бургаското семейство с арменски корен отбелязва Коледа два пъти – на 25 декември и после пак на 6 януари, според Григорианския календар.

"Арменците празнуват заедно с католиците, но ние все пак сме и българи, затова си празнуваме и на двете дати, дори на трапезата слагаме еднакви традиционни храни", обяснава Аршак.

На масата задължително се канят родителите на главата на семейството, които вдигат първата наздравица с вино. В менюто присъстват пословичните арменски лозови сармички с ориз, стафиди, лук и канела, както и ашуре и салата от панджар със сметана.

Тази година семейство Холосян нямали желание да правят големи украси, както миналата, затова Ани приготвила любимата на двамата си синове солена торта – часовник, върху която с маслини са изобразени стрелките, сочещи 12 часа.

"По принцип украсяваме прозорците, по лавиците поставяме празнични сувенири, но сега решихме да украсим само ехличка, не остана време за повече", разказва Ани. За нея вече отиващата си година е била добра, защото всички са здрави. Такъв е и критерият за добро на Аршак. За него най-важното е, че всички вкъщи са здрави.

Той и съпругата му работят като златари. Решили да си направят практични подаръци един на друг. Кризата не ги тормозела толкова, защото работили здраво, а многото пари не били приоритет в тяхното семейство.