Бъдни вечер! Семеен уют, постна трапеза и наздравици

Нека в светлата нощ на раждането на Христос никой не е сам

Дойде декември. Падна първият сняг, свечерява се рано, градският транспорт започна да закъснява, навлякохме се с палта и шалове. Заваляха намаления по магазините и моловете, закупуваха се коледни играчки и елхи, загря се виното, дойде ред на пържолите и на тежката трапеза.

Всички, сякаш под команда, се втурнаха да украсяват. Навсякъде - къщи, магазини, офиси, училища, булеварди.Всичко това вещае само едно – идването на коледните и новогодишни празници.

Това е най-семейното време в годината. Декември е месецът на близостта, на празника и традицията.

Най-почитаният семеен празник е Бъдни вечер. Какво по-хубаво от това да видиш цялото си семейство събрано заедно на 24 декември в един дом пред празнично наредената трапеза!

Всички весели, усмихнати и в настроение. Най-старият мъж от семейството трябва да прекади жилището, за да изгони злите духове, а след това да разчупи погачата. Първите парчета се наричат на Богородица и Бог, после на къщата и накрая на семейството според възрастта. Всеки тайничко се надява паричката, скрита в погачата, да се падне на него. След вечеря трапезата не се раздига, защото се вярва, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за добруването на живите.

Приберете се вкъщи, споделете със семейството за преживяванията си, кажете си наздраве. Нека в светлата нощ на раждането на Христос никой не е сам. Близките, домът, уютът са най-важното, което ни сгрява в празничната нощ. Пожелаваме Ви светлина в душата!