Коледа по бургаски: Даниела и Дийпак хапват леща по индийски на Бъдни вечер

Животът

24-12-2012, 13:41

Снимка:

личен архив

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледа по бургаски: Двоен празник за семейство Холосян

Индиецът и бургазлийката са семейство от 8 г. Посрещат Коледа за 2-ри път у нас

Индия се слави с уважението си към всички религии – там има както хиндуисти, така и много християни, мюсюлмани, будисти, сикисти и всеки религиозен празник независимо към коя религия се отнася е национален празник, разказва Даниела Нангиа от Бургас.

Даниела е индийска снаха от 8 години. Запознава се със съпруга си Дийпак в Делхи и от тогава са неразделни.

Много пъти се е случвало тя и Дийпак да празнуват Коледа и Нова година на индийска територия, но тази година семейството ще посрещне празниците в Бургас. Дали тук или в Делхи обаче винаги спазват българската традиция да подредят 7 постни ястия на трапезата за Бъдни вечер.

По български посрещат и Коледа. "Приготвям баница с късмети, която цялото ми индийско семейство много харесва и българско червено вино, което винаги нося със себе си на път за Индия. Всички сядаме около трапезата, пеем, шегуваме се, веселим се, даже и танцуваме… По същия начин и на Нова година – събираме се с приятели у нас или ние отиваме някъде да празнуваме. Богатите трапези и подаръците са неотменна част от празника. И независимо дали сме в Индия или България, празнуваме по един и същи начин – с приповдигнато настроение, усмихнати и с много благопожелания за нашето семейство и всички приятели", допълва бургазлийката.
Обяснява, че съпругът й Дийпак е много широко скроен и мъдър човек. Уважава всички празници независимо от религиозното им предназначение и празнува заедно с българското си семейство и нашите християнски празници. "И сега в навечерието на Коледа, която той ще празнува за втори път в Бургас, се каним да се съберем с най-близките си роднини – майка ми, децата ми и сестра ми и пак да сготвим нещо вегетарианско пък било то и по индийски…. най-вече леща по индийски – с многото подправки и запържено масло", допълва Даниела. 

Бургазлийката впечатлена още с първото си посещение в Индия от културата и взаимоотношенията между хората там.

"Бях приятно изненадана от простотата в отношенията им, от непретенциозността им, от неподправените маниери, от вярата им към Бог, как всички спазват религиозните си празници и обреди, останах очарована от множеството хиндуистки храмове – малки и големи, добре поддържани и с широко отворени врати за всички вярващи, от многобройните, големи магистрали пресичащи цялата страна, от вкусната им храна – знаем, че индийската кухня е известна по цял свят, от необичайната растителност по пътищата – орхидеени храсти, палмови и бананови дървета… пред всяка къща има саксия с босилек, който се смята за свещен, защото гони лошата енергия", разказва Даниела.

Тя и съпругът й имат по един брак зад гърба си и по две деца от тях, но това прави връзката им още по-силна, а семейството по-сплотено.

"Женени сме от почти 8 години. Той има 2 деца от първия си брак – 23-годишната Яшика и 3 г. по-малкия Сагар. Аз също имам 2 деца. Синът ми Никола е на 30 г., а дъщеря ми Мария - на 27 г. Тя ме зарадва и с внуче  – Георги, който е вече на почти 4 г.", допълва бургазлийката.

Освен, че се сдобива с още две деца след брака си с Дийпак, Даниела получава и оправна индийска свекърва.

"Майка му също живее при тях. Там бабите се ползват с почит и уважение и когато овдовеят, на най-големия син се пада честта да ги гледа. Всички празнуват и Коледа, и Нова година, Индийската Нова година – Дивали или празникът на светлината, както го наричат. Тогава всяка къща грейва от множеството запалени кандилца и декоративни светлини по терасите и обществените сгради, празникът на цветовете. Всички се пръскат с бои в различни цветове и си пожелават здраве и благоденствие в семейството", казва Даниела.