Чудотворна икона ни пази по празниците

Мисия София

24-12-2012, 15:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Богородичната икона "Геронтиса-Старица" пристига в София

До 12 часа на 25 декември вярващи ще могат да се помолят пред "Св. Богородица - Геронтиса"

Чудотворната Светогорска мозаична икона "Пресвета Богорица - Геронтиса" бе посрещната с възвишените слова "Изцеление за болните и спасение за грешните" и с "Многая лета" в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Варненският и великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Църквата, точно в 12 ч. започна отслужването на молебен в прослава на Пресветата Богородица в съслужение с архиереи. "Изразяваме най-сърдечна благодарност, че се изпълни молбата на блажения патриарх Максим да бъде донесена чудотворната икона от светогорския манастир, за да се стича многохиляден православен народ с надеждата, че Света Богородица ще напътства българския народ и българското правителство към успехи и духовно възраждане", каза в молитвените си слова митрополит Кирил. В службата взеха участие и светогорски монаси, придружаващи иконата.

"Слава Богу, още едно благодатно посвещение на всемогъщия Господ Бог в деня на раждането на Богомладенеца и разбира се, още едно доказателство за силната молитва и застъпничество на Света Богородица", така Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил оцени идването на чудотворната икона в България.

Стотици столичани дойдоха днес да докоснат и да се помолят пред чудотворната светогорска мозаична икона "Пресвета Богородица - Геронтиса", но повече бяха възрастните и болните, на които тя помага. Ние наистина имахме нужда от тази икона. Дано тя помогне на възрастните хора, останали без средства, изложени на студ и принудени да избират между лекарства и храна, смята една от посетителките в храма, дошла да се помоли.

Пристигналата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм "Св. София" в Цариград и е била унищожена по време на иконоборството. Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите отправени пред нея към Пресвета Богородица особено помагат на възрастни и немощни хора.

Чудотворната икона, която се нарича на български "Старица", е символ на манастира Пантократор, тя прави чудеса за хората в нужда и възрастните хора и ги е задоволявала в техните последни дни, така че те да не изпитват материални нужди.

В България иконата е съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора - Атон. По решение на Светия Синод иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала в София от 12.00 часа на 24 декември до 12.00 часа на 25 декември, след което ще отпътува за морската столица Варна. Там тя ще бъде дарена на Варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично".