Турция мисли да строи АЕЦ на границата с България

Мисия Бургас

26-12-2012, 06:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция отрече за централата до Резово

Правителство планира в рамките на 5 години да изгради три атомни електроцентрали

Азиатски компании са близо до спечелването на конкурса за изграждането на втора атомна електроцентрала в Турция близо до град Синоп на Черно море. Това заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, предаде АФП.

„Въпреки че все още не е постигнато окончателно споразумение, мога да ви кажа, че азиатските компании са по-близо”, каза Йълдъз. Анкара официално води преговори с Китай, Япония, Южна Корея и Канада за изграждането на АЕЦ.
Турското правителство планира в рамките на 5 години да изгради три атомни електроцентрали, за да предотврати възможен недостиг на електричество и да намали зависимостта си от чуждестранните енергийни доставки.

Турският министър на енергетиката добави, че все още не е постигнато споразумение къде ще бъде третата централна, но посочи, че град Инеада, близо до границата с България, е една от възможностите.

Преди седмица проектът за строителството на ТЕЦ край Инеада бе спрян. Тогава трима турски градоначалници не пожелаха да коментират възможното изграждане на атомна електроцентрала в същия район./бТВ