София се сбогува с раздрънканите "Икаруси"

Общината купува нови 120 автобуса, подменя тролеи и трамваи през 2013 г.

София ще се сбогува със старите и раздрънкани автобуси през следващата 2013 година, обеща заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

С приключването на проекта по Оперативна програма "Околна среда" в рамките на следващата година ще можем да спрем не само червените "Икаруси", но и стари "Мерцедес"-и "Ман"-ове, които обаче са в тежко експлоатационно състояние, подчерта Христов пред "Фокус".

По думите му в момента се провеждат обществени поръчки за доставка на 50 тролея, 20 нови трамвая и 10 влака за метрото, които ще позволят намаляване на интервалите между отделните влакчета в пиковите часове, както и обслужване на новостроящите се участъци до Летище "София" и ж.к. "Младост".

Ще бъдат предоставени около 50 милиона евро по Оперативна програма "Околна среда" за закупуване на около 120 нови автобуса, които трябва да бъдат оборудвани с газови двигатели по отношение на изпълнение на показателите за екологичност и достъпна среда.

"Тези проекти трябва да бъдат приключени в рамките на следващите година и половина и всички тези превозни средства да бъдат доставени и пуснати в експлоатация", уточни зам.-кметът.